
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteină naturală care se găsește în anumite cereale, precum grâul, orzul, secara și triticalele. Acesta oferă elasticitate și structură produselor de panificație, ajutând aluatul să crească și să își mențină forma.
Pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten, evitarea glutenului este esențială pentru sănătate. Însă glutenul nu se găsește doar în alimentele evidente, ci și în multe produse mai puțin așteptate.
Cum funcționează glutenul?
Când făina este amestecată cu apă, proteinele din gluten (gliadina și glutenina) formează o rețea elastică, rețea ce captează gazele eliberate în timpul dospirii. Acest proces este esențial pentru textura moale și aerată a pâinii.
Unde se găsește glutenul?
Glutenul este prezent în următoarele cereale:
- Grâu (inclusiv toate variantele sale: grâu dur, spelta, kamut, einkorn, farro)
- Orz
- Secară
- Triticale (hibrid între grâu și secară)
- Ovăz – în mod natural fără gluten, dar adesea contaminat în timpul procesării
În dieta fără gluten trebuie să fie evitate toate derivatele și alimentele cu ingrediente obținute din cerealele amintite mai sus:
- făina albă, făina integrală, făina graham
- grâul dur, grișul și grâul spelt
- triticale
- crutoanele și pesmetul
- tărâțele și germenii de grâu
Unde se ascunde glutenul?
Glutenul este introdus în numeroase alimente, nu doar în pâine, paste sau biscuiți. Cele mai multe dintre alimentele procesate pot conține anumite cantități de gluten. De asemenea, unele suplimente alimentare pot conține compuși sau derivați din grâu, orz sau secară.
Atenție la alimente!
Deși nu te aștepți să găsești gluten în multe dintre alimentele procesate pe care le consumi în mod curent, multe dintre acestea pot fi surse ascunse de gluten și sunt foarte periculoase. De aceea ARIG recomandă consumul de produse certificate fără gluten sau etichetate în mod corect, menționând explicit că nu conțin gluten sau urme de gluten.
Alimente care conțin gluten în mod obișnuit
- Pâine, produse de patiserie și panificație (inclusiv lipii, tortilla din făină de grâu, biscuiți, covrigei, brioșe, prăjituri)
- Paste făinoase (spaghete, fidea, lasagna din grâu etc)
- Cereale pentru micul dejun (majoritatea fulgilor de cereale, musli)
- Pizza (aluatul este pe bază de grâu)
- Bere (fabricată în mod normal din orz)
- Semi-preparate sau produse prăjite (șnițele, nuggets, tempura, deoarece făina folosită la prăjire conține gluten)
- Sosuri și supe instant (adesea conțin făină de grâu ca agent de îngroșare)
- Batoane proteice sau energizante (unele conțin cereale cu gluten)
Deoarece există o serie de produse care nu se certifică, printre care: cerealele neprocesate – orez, porumb, carnea proaspătă sau congelată, peștele și fructele de mare neprocesate, laptele și derivatele din lapte – iaurt și alte produse lactate fermentate fără aditivi, vitamine sau alte substanțe), trebuie acordată o atenție sporită citirii listei de ingrediente de pe ambalaj.
Ingredientele marcate drept aditivi, coloranții, emulsificatorii, excipienții, aromatizanții, proteinele vegetale hidrolizate (HVP), proteinele vegetale texturizate (TVP), proteinele hidrolizate din plante (HPP), malțul, conservanții, amidonul (inclusiv amidon modificat) pot fi derivați din cereale ce conțin gluten.
Ce produse alimentare mai pot conține gluten?
Glutenul se mai poate ascunde în alimente și produse la care nu ne-am aștepta. Câteva exemple:
- Mezeluri și produse procesate din carne (pateuri, crenvurști, chiftele, burgeri – pot conține gluten ca agent de legare)
- Lactate aromatizate (iaurturi cu arome, brânzeturi tartinabile, smântână îngroșată cu amidon de grâu)
- Condimente și sosuri (ketchup, sos de soia, sosuri pentru salate, mixuri de condimente care conțin amidon modificat din surse nespecificate)
- Alimente prăjite sau pane (multe restaurante folosesc aceeași friteuză pentru produse cu gluten și fără gluten)
- Cafea instant și ciocolată caldă solubilă (pot conține aditivi pe bază de gluten)
- Guma de mestecat și bomboane (pot avea agenți de îngroșare din gluten)
- Suplimentele alimentare (unele conțin amidon de grâu ca excipient)
Catalogul digital de Produse fără Gluten – o varietate de alimente fără riscul expunerii la gluten
Găsirea alimentelor sigure și sănătoase poate fi o provocare constantă. Conștientizând această nevoie, Asociația Română pentru Intoleranța la Gluten (ARIG) oferă o soluție simplă și eficientă: o serie de liste extensive de produse fără gluten, provenite direct de la producătorii și distribuitorii români de încredere.
Atenție la produsele nealimentare!
O atenție sporită trebuie acordată și anumitor produse nealimentare care, prin conținutul de gluten, pot afecta persoanele cu afecțiuni gluten-induse, în special persoanele cu alergie la gluten, persoanele hipersensibile, cu reacții la cele mai mici urme de gluten și, nu în ultimul rând, copiii mici:
- plicurile de ceai, lipiciul folosit poate conține gluten; se recomandă ceaiul obținut din frunze uscate;
- hârtia de orez folosită pentru prepararea rulourilor de primăvară (specifice bucătăriei asiatice);
- timbre, plicuri sau alte etichete cu lipici.
Copiii mici trebuie supravegheați atunci când se joacă cu plastilină (făcută de obicei din grâu) pentru a nu înghiți intenționat sau accidental. De asemenea, o igienă temeinică a mâinilor după joacă este necesară. Au apărut pe piață și sortimente de plastilină gluten free, care sunt ideale, pentru a nu priva copilul de această bucurie.
Pasta de dinți și alte produse de igienă orală pot pune probleme tot copiilor mici în cazul în care acestea conțin gluten și ajung accidental în intestin.
Produse de igienă și produse cosmetice
Produsele de igienă și cele cosmetice, care vin în contact cu pielea și mucoasa (rujul sau balsamul de buze, loțiuni, creme etc), conform Declarației AOECS cu privire la medicamente, produse de igienă și produse cosmetice, acestea nu reprezintă o problemă pentru pacienții celiaci, cu excepția cazurilor de hipersensibilitate individuală, care ar trebui evaluate punctual.
Medicamente și suplimente alimentare
În ce privește medicamentele comercializate în Europa, Boardul medical al AOECS – Asociația Europeană a Societăților de Celiachie, a transmis o poziție oficială privind siguranța medicamentelor pentru persoanele cu boală celiacă.
Atenție! Poziția AOECS se referă exclusiv la medicamente și nu la suplimentele alimentare.
Puteți consulta declarația AOECS pe site-ul nostru:
Declarația AOECS cu privire la medicamente, produse de igienă și produse cosmetice – (arig.ro)
Atenție la suplimentele alimentare!
Dacă primești recomandarea medicului pentru un supliment alimentar cere medicului cel puțin încă 2 opțiuni.
În cazul suplimentelor, glutenul se poate ascunde în excipienți. Roagă medicul sau farmacistul să verifice prospectul suplimentului alimentar sau lista excipienților pentru a afla dacă suplimentul recomandat este potrivit pentru tine. Poți verifica și tu cu ușurință lista excipienților pe care o găsești în prospect.
Iată câțiva dintre excipienții cu risc pentru celiaci: dextrina, amidonul pregelantinizat sau modificat (atunci când sursa nu este specificată), maltoza sau colorantul caramel (posibil din malț de orz).
Atenție, atunci când consulți prospectul sau lista excipienților, să te asiguri că ai citit documentele corecte, cele care se referă la suplimentul pe care intenționezi să-l iei ca tratament. În unele cazuri, există denumiri comerciale similare pentru mai multe variante. Asigură-te că producătorul este cel corect, compoziția și forma farmaceutică corespund suplimentului recomandat de medic.
Concluzie
Glutenul nu este prezent doar în alimentele clasice din grâu, orz, secară, ci și în multe produse procesate sau ascunse în ingrediente neașteptate. O etichetare corectă și o informare constantă sunt esențiale pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Prin atenție sporită și alegeri conștiente, putem menține un stil de viață sănătos și lipsit de riscuri.