În perioada 1.07.2020 – 31.12.2022 Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten participă în calitate de partener asociat al Institutului National pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu București, la proiectul Interreg Danube Transnational Programme CD SKILLS, numele complet al proiectului fiind Improving celiac disease management in the Danube region by raising the awareness, improving the knowledge, and developing better skills.

Partenerul Coordonator al proiectului este University Medical Center Maribor din Slovenia. Proiectul se întinde pe o perioadă de 30 de luni și are ca obiectiv principal Creșterea competențelor pentru inovarea în mediul social și mediul de afaceri ( SO 1.2 Increase competences for business and social innovation).

Programul Transnațional Dunărea Interreg – PDF RO

Interreg Danube Transnational Programme – PFD EN

Acronim proiect

CD SKILLS

Nume proiect

Improving celiac disease management in the Danube region by

raising the awareness, improving the knowledge, and

developing better skills

Partener coodonatorUniversity Medical Center Maribor, Slovenia
Durata proiectului30 de luni
Data începerii1.7.2020
Data încheierii31.12.2022
Număr proiect eMS571
Obiectivul prioritar specific

SO 1.2 Creșterea competențelor pentru inovarea în mediul social și mediul de afaceri

Parteneri

Parteneri proiect

1. University Medical Center Maribor, Slovenia

2. Municipality of Maribor, Slovenia

3. Medical University of Graz, Austria

4. University Children´s Hospital, Serbia

5. Children’s Hospital Zagreb, Croația

6. General University Hospital in Prague, Cehia

7. Serbian Celiac Society, Belgrad, Serbia

8. Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului »Alessandrescu-Rusescu« București, România

9. CeliVita – Living with Celiac Disease, Zagreb, Croația

10. Heim Pal National Paediatric Institute, Budapesta, Ungaria

11. University of Debrecen, Ungaria

12. Medical University – Varna Prof. Dr. Paraskev Stoyanov, Bulgaria

13. »Nicolae Testemitanu« State University of Medicine and Pharmacy of the Republic of Moldova, Chișinău


Parteneri asociați strategici

1. Dr. Schär AG/SPA, Italia

2. Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten

3. Croatian Institute of Public Health

4. Bulgarian Celiac Association

5. Bulgarian Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition

6. Hungarian Pediatric Gastroenterology Society

7. Health Service Youth and Family Office, City of Graz, Austria

ProgramProgramul Transnațional Dunărea Interreg
Valoarea proiectului 1.640.110€ (ERDF 1.455.930€, IPA 88.000€, ENI 96.180€)
Buget INSMC169.560€ (ERDF 144.126€, contribuție publică 25.434€)
Descrierea proiectului

Proiectul CD SKILLS abordează provocările sectorului de sănătate privind managementul bolii celiace (celiac disease – CD) în regiunea Dunărea. Boala celiacă este o afecțiune autoimună sistemică care apare la persoanele cu predispoziție genetică în urma consumului de gluten, o proteină prezentă în grâu, orz și secară. Boala celiacă poate apărea la orice vârstă, dar de obicei debutează în copilărie. Ea apare de două mai des la femei și fete decât la bărbați și băieți.

Dieta strictă fără gluten pe toată durata vieții este singurul tratament în boala celiacă. Nerespecterea dietei fără gluten poate duce la apariția unor complicații severe.

Mai mult de 1.2 milioane de persoane (1% din populație) din regiunea Dunării suferă probabil de boala celiacă, fiind influențat indirect un număr mai mare de persoane, membrii familiei și prietenii celor care au boala. Boala are impact și asupra instituțiilor de îngrijire a copiilor, producătorilor de alimente, jucătorilor din alimentație publică și sectorului medical.

Aproximativ 80% dintre cei care au boală celiacă sunt diagnosticați cu întârziere sau rămân nediagnosticați, crescând astfel riscul apariției complicațiilor, o morbiditate și mortalitate crescută, performanță școlară redusă, absenteim ridicat de la locul de muncă. Toate acestea au un impact negativ asupra sustenabilității sistemului de sănătate și a societății în ansamblu.

Posibilele cauze ale acestei situații sunt legate de notorietatea și cunoștințele reduse despre boala celiacă, accesul limitat la instrumente de diagnostic, oportunitățile limitate de învățare și schimb de informații.

Proiectul CD SKILLS își propune să contribuie la eliminarea acestor deficiențe pentru a asigura un sector public de sănătate sustenabil. Astfel vor fi acoperite nevoile sociale și de sănătate ale pacienților și ale tuturor celor afectați de boala celiacă.

Activitățile din cadrul proiectului sunt grupate în patru pachete de lucru și cuprind: evaluarea diferențelor regionale în managementul bolii celiace, introducerea unei strategii inovative de educare, dezvoltarea unor strategii eficiente de diagnostic și proiecte-pilot inovative. Cooperarea transnațională multi-sectorială din cadrul proiectului va facilita schimbul de cunoștințe. Proiectul valorifică experiența unor proiecte anterioare, CE Focus IN CD și SI-HU LQ-CELIAC.

Activitățile proiectului CD SKILLS vor duce la creșterea gradului de conștientizare a bolii celiace, îmbunătățirea cunoștințelor, abilităților și competențelor legate de managementul bolii celiace, îmbunătățind în mod eficient sistemul de sănătate și servicii sociale din regiunea Dunărea.

Programul Transnațional Dunărea (DTP) websitehttp://www.interreg-danube.eu/
CD SKILLS websitewww.interreg-danube.eu/cdskills (disponibil în curând)