
Acceptarea diagnosticului
“Ce nu ne doboară ne face mai puternici!”
Pe lângă informațiile medicale pe care pacientul le primește din partea medicului specialist, prezența unui psiholog, în momentul aflării diagnosticului și ulterior, pe parcursul terapiei, ca specialist care să ajute pacientul în stadiile emoționale pe care le traversează, este imperios necesară.
Modalitățile de răspuns diferă de la o persoană la alta, însă, în general, etapele prin care trece o persoană de la aflarea diagnosticului până la acceptarea lui, includ faza de negare, furia și revolta, negocierea (faza în care pacientul își manifestă speranțe privind evoluția bolii
sale, este cooperant și aderent la tratament), depresia.
Nu este obligatoriu ca o persoană să treacă prin toate aceste etape sau să le parcurgă în ordine cronologică – mai degrabă este vorba despre o călătorie emoțională de tip rollercoaster, cu trecerea prin cel puțin 2 stadii și revenirea la stadii anterioare cu intensități diferite.
Intervenția psihologică este foarte importantă, tocmai pentru a ajuta pacientul să își accepte diagnosticul și pentru a-i susține eforturile de a se mobiliza.
În ceea ce privește diagnosticul de boală celiacă, adultul (fie că este el cel diagnosticat, fie că este părinte de copil celiac), trebuie ajutat de psiholog să înțeleagă următoarele aspecte:
1. Importanța unui diagnostic corect
Cere un “second opinion”, este dreptul tău. Nu lua informații medicale de pe internet. Contactează medicul pentru nelămuriri și, întotdeauna, pentru prescrierea și interpretarea analizelor.
2. Informează-te
Citește, mergi la seminarii, asigură-te că ai înțeles ce este boala celiacă, importanța respectării dietei stricte fără gluten, complicațiile ce pot deriva din cauza nerespectării regimului.
În aceeași măsură, nu te auto-diagnostica, nu te trata din auzite, consultă un medic specialist!
3. Nu dramatiza!
Schimbă-ți perspectiva: nu mai privi celiachia ca find o boală, cât mai degrabă un stil de viață. Datorită unei diete fără gluten, persoanele cu boala celiacă devin oameni absolut sănătoși care, pur și simplu, urmăresc atent ceea ce mănâncă și își alcătuiesc rația alimentară, în conformitate cu nevoile și caracteristicile organismului lor.
Recomandări de la psihologi
Din momentul aflării diagnosticului de boală celiacă, psihologii recomandă să ne informăm temeinic asupra ce trebuie să facem DE ACUM ÎNCOLO:
- respectarea unei diete stricte (eliminarea definitivă a alimentelor care conțin gluten, precum și a celor care pot conține URME de gluten);
- acceptarea diagnosticului;
- când copilul nostru este cel care suferă de celiachie: explicarea diagnosticului și determinarea de a accepta dieta.
Grup suport ARIG (consiliere online & întâlniri)
ARIG organizează regulat seminarii și consultații cu medici specialiști, unde vei afla informații corecte și vei primi sfaturi și consiliere.
Începând din luna septembrie 2021 ARIG, împreună cu Alexandra Hristu Consilier ESPERE®, organizează lunar întâlniri în cadrul primului Grup Suport pentru Celiaci.