Odată cu primirea diagnosticului de boală celiacă, este necesar ca acasă, în bucătărie, să se ia toate măsurile de igienizare și de evitare a contaminării accidentale a preparatelor fără gluten.

Ce trebuie înlocuit:
– prăjitorul de pâine;
– tocătorul, cuțitele de tăiat pâine și tacâmurile;
– cratițele și oalele pentru gătit care au suprafețe poroase precum teflonul;
– buretele de spălat vase și laveta pentru șters masa;
– recipientele de stocare a cerealelor de mic dejun, a pastelor, semințelor, făinurilor etc.;
– mașina de pâine, dacă a existat înainte de diagnostic;
– toate ustensilele din lemn, plastic și plastic termorezistent;
– blenderul și mixerul.

Ce se poate păstra, dar trebuie igienizat temeinic*
– vasele de inox, ceramică și tablă, pe care le poți curăța temeinic (trebuie înlocuite însă, dacă există, mânerele de plastic termorezistent, care nu pot fi decontaminate);
– aragazul;
– mașina de cafea.
* igienizarea se realizează cu lavete/bureți noi, la temperaturi înalte.

Bucătăriile mixte
În cazul bucătăriilor mixte se recomandă alegerea unui dulap special pentru stocarea alimentelor fără gluten, care trebuie să fie poziționat astfel încât să nu existe riscul de contaminare accidentală cu gluten.
Toate pachetele și pungile trebuie păstrate închise cu grijă.