S-au făcut și se fac studii pentru stabilirea cauzelor declanșării intoleranței la gluten. Dar, ca în majoritatea bolilor autoimune, întrebarea rămâne deocamdată fără răspuns. Este un cumul de factori: o predispoziție genetică, factori de mediu, un teren sensibil.
Unii cercetători susțin că rotavirusul ar declanșa intoleranța la gluten, alții sunt de părere ca trigger-ul ar fi un stres major, însă există un numitor comun: predispoziția genetică, gena de risc HLA-DQ2/DQ8. Fără predispoziția genetică, factorii de mediu sau infecțiile nu pot duce, pur și simplu, la apariția bolii.
Intoleranța la gluten poate să apară la orice vârstă, preponderent la femei faţă de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la malnutriţie severă (cu întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoză, infertilitate şi chiar la complicaţii severe cum ar fi limfomul intestinal.

Care sunt pașii pentru o diagnosticare corectă?
2 April, 2019 adminPasul cel mai important pentru managementul bolii celiace este însuși diagnosticul. După diagnostic, boala poate ...

Proceduri de monitorizare
2 April, 2019 adminDupă diagnosticare, boala celiacă se monitorizează printr-o serie de controale și analize medicale.În funcție de ...

Grupuri de risc
2 April, 2019 adminBoala celiacă reprezintă o boală autoimună care afectează unul din 100 de oameni din întreaga ...

O nouă tehnologie ar putea sta la baza diagnosticării bolii celiace în cazul persoanelor aflate deja pe dieta gluten free
11 June, 2021 adminDr. Jeremy Woodward, membru al Consiliului consultativ pentru sănătate al Coeliac UK și al Consiliului ...

Ce trebuie să știi despre boala celiacă
5 January, 2022 adminCe este boala celiacă? Boala celiacă este o afecțiune sistemică (afectează întregul organism), cronică (pentru toată ...