S-au făcut și se fac studii pentru stabilirea cauzelor declanșării intoleranței la gluten. Dar, ca în majoritatea bolilor autoimune, întrebarea rămâne deocamdată fără răspuns. Este un cumul de factori: o predispoziție genetică, factori de mediu, un teren sensibil.

Unii cercetători susțin că rotavirusul ar declanșa intoleranța la gluten, alții sunt de părere ca trigger-ul ar fi un stres major, însă există un numitor comun: predispoziția genetică, gena de risc HLA-DQ2/DQ8. Fără predispoziția genetică, factorii de mediu sau infecțiile nu pot duce, pur și simplu, la apariția bolii.

Intoleranța la gluten poate să apară la orice vârstă, preponderent la femei faţă de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se ajunge la malnutriţie severă (cu întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoză, infertilitate şi chiar la complicaţii severe cum ar fi limfomul intestinal.

Care sunt pașii pentru o diagnosticare corectă?

Care sunt pașii pentru o diagnosticare corectă?

2 April, 2019

Pasul cel mai important pentru managementul bolii celiace este însuși diagnosticul. După diagnostic, boala poate ...

Proceduri de monitorizare

Proceduri de monitorizare

2 April, 2019

După diagnosticare, boala celiacă se monitorizează printr-o serie de controale și analize medicale.În funcție de ...

Grupuri de risc

Grupuri de risc

2 April, 2019

Boala celiacă reprezintă o boală autoimună care afectează unul din 100 de oameni din întreaga ...

O nouă tehnologie ar putea sta la baza diagnosticării bolii celiace în cazul persoanelor aflate deja pe dieta gluten free

O nouă tehnologie ar putea sta la baza diagnosticării bolii celiace în cazul persoanelor aflate deja pe dieta gluten free

11 June, 2021

Dr. Jeremy Woodward, membru al Consiliului consultativ pentru sănătate al Coeliac UK și al Consiliului ...

Ce trebuie să știi despre boala celiacă

Ce trebuie să știi despre boala celiacă

5 January, 2022

Ce este boala celiacă? Boala celiacă este o afecțiune sistemică (afectează întregul organism), cronică (pentru toată ...