Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten lansează în decembrie 2021 programul de susținere a familiilor de celiaci cu venituri mici, “ARIG alături de tine”.

 
Programul este destinat familiilor de celiaci care au mari dificultăți în asigurarea alimentelor fără gluten necesare dietei fără gluten.
 
Căutăm, așadar, familii aflate în situații dificile, pentru care asigurarea alimentelor fără gluten este anevoioasă, atât din punct de vedere financiar cât și din punct de vedere al disponibilității alimentelor în zona în care locuiesc.
 
Dacă vă aflați într-o astfel de situație, vă puteți înscrie oricând, folosind formularul de mai jos:
 
De asemenea, dacă cunoașteți astfel de cazuri, vă rugăm să le faceți cunoscut programul și să îi susțineți să se înscrie în program.
 
În urma înscrierii, un reprezentant ARIG va contacta familia pentru mai multe detalii legate de situația în care se află.
Echipa ARIG a evaluat deja peste 20 de cazuri care se aflau în evidențele noastre ca având situații dificile, dar etapa de evaluare continuă.
 
În acesta primă etapă estimăm să identificăm 25 de familii aflate în dificultate, care au cel puțin o persoană cu boala celiacă. Aceste familii vor primi pachete cu alimente fără gluten de bază ( făină, pâine, paste și mălai fără gluten) necesare pentru 6 luni.

În prima etapă a programului “ARIG alături de tine” (decembrie 2021), 25 de familii vor primi pachete cu făină, paste, pâine și mălai în cantități estimate ca fiind necesare pentru 6 luni.

Ne dorim ca în cursul anului viitor să putem extinde acest program până la 100 de familii cu venituri mici și dificultăți în asigurarea alimentelor fără gluten.

Pe baza datelor oferite de ICCV și INS, costul mediu lunar al produselor de bază (făină, paste, pâine și mălai) este de aproximativ 145 lei, față de 25 lei cât este costul acestor produse în varianta cu gluten (o diferență de 82% între prețul produselor fără gluten și cel al produselor cu gluten).

Costul foarte mare al produselor fără gluten obligă multe persoane cu boală celiacă să renunțe parțial sau chiar total la dieta strictă fără gluten, expunându-se astfel riscului de a dezvolta complicații grave (cancer de intestin subțire, infertilitate, probleme neurologice, iar în cazul copiilor putând afecta grav dezvoltarea fizică și neurologică).