În atenția părinților de copii celiaci, elevi în învățământul preuniversitar de stat *1:

Copiii celiaci (cu diagnostic confirmat de boală celiacă), elevi în învățământul preuniversitar de stat obligatoriu, beneficiază de bursă medicală și în anul școlar 2023-2024. Bursa medicală este încadrată în categoria burselor sociale.


Notă *1:

Începând cu acest an, vor beneficia de bursă socială și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional:

ORDIN Nr. 6.238/08.09.2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor
Art. 1. — (4) b)
“burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel primar, gimnazial și liceal”. 

ORDINUL privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024 a fost publicat în MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr.822/12.IX.2023.

CAPITOLUL IV Acordarea burselor sociale
Art. 10 – (1)
” e) elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările și completările ulterioare, și structurate tipologic conform aceluiași ordin, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie. “

(Bibliografie pct.2)

În ANEXA 1 din ORDIN Nr. 1306/1883/2016 din 17 noiembrie 2016, sunt definite Criteriile medicale şi medico-psihologice pentru aprecierea deficienţelor/afectărilor funcţionale  produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului:

VII. Boli ale structurii şi funcţiilor sistemelor digestiv, metabolic şi endocrin
A. Boli ale structurii sistemului digestiv şi funcţiilor sale:
– boli cu tulburări importante de nutriţie cu potenţial deficit ponderal (de exemplu: malnutriţia,
boli sau sindroame diareice cronice, inclusiv boala Crohn, colita ulcerativă şi altele asemenea cu
sindrom de malabsorbţie, boala celiacă).

(Bibliografie pct.3)

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ

În METODOLOGIA-CADRU din 8 septembrie 2023, aprobată prin ORDINUL nr. 6.238 din 8 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8222 din 12 septembrie 2023, se prevede suplimentarea valorii burselor:

Capitolul I Dispoziții generale
Articolul 4
(2) Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
b) alte venituri obținute potrivit legii.

(Bibliografie pct.6)

Bursele sociale se pot cumula cu orice tip de bursă

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică ART. 16, 4

Articolul 148, “b) fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”.

(Bibliografie pct.5)

Cum se acordă bursa socială medicală?

„Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul şcolar/medicul de familie – acolo unde nu există medic școlar.”

(Bibliografie pct.4)

Acte necesare

La secretariatul școlii puteți găsi lista cu ACTELE NECESARE pentru obținerea bursei de ajutor social, printre care se numără:
CERTIFICATUL MEDICAL VIZAT DE MEDICUL SPECIALIST sau CERTIFICATUL DE ÎNCADRARE ÎN GRAD DE HANDICAP
ANCHETA SOCIALĂ DE LA MEDICUL DE FAMILIE

Notă:
Începând cu 2021 s-ar putea să nu mai fie necesară Ancheta Socială, vă rugăm să vă informați de la secretariatul unității de învățământ.
Lista cu toate documentele necesare o găsiți la secretariatul școlii.

Certificatul medical vizat de medicul specialist îl puteți obține de la medicul gastroenterolog care are copilul în evidență și are valabilitate 1 an. Pentru eliberare este necesară completarea unui formular tip la unitatea medicală.

Certificatul trebuie să fie vizat apoi de medicul de la cabinetul școlar.

Pentru Ancheta socială nu exista un formular tip, medicul de familie trebuie să specifice, pe lângă datele de identificare a copilului – nume, vârstă, CNP, faptul că este luat în evidență cu diagnosticul de boală celiacă.

Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare

Documentul prevede următoarele:

  • bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50;
  • bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda pe baza mediei notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare; 
  • bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; 
  • bursele de merit se vor acorda și pentru premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, respectiv pentru participarea în loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale;
  • bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
  • bursele sociale se acordă elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului;
  • bursele sociale se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.

    (Bibliografie pct.1)