Boala celiacă ar putea sta la baza infertilității la unele femei, potrivit ultimelor cercetări. Astfel, o meta-analiză publicată în Journal of Clinical Gastroenterology a arătat că femeile cu infertilitate au avut o probabilitate de 3.5 ori mai mare de a avea boală celiacă comparativ cu femeile fără dificultăți în ceea ce privește concepția. Pentru femeile cu infertilitate neexplicată, asocierea a fost și mai puternică, probabilitatea de celiachie fiind de 6 ori mai mare. Analiza a evaluat rezultatele a 5 studii incluzând 422 femei.

Foto: tonictoronto.com
Foto: tonictoronto.com

Deși nu există dovezi clare privind relația cauzală între boala celiacă și infertilitate, sunt raportate cazuri în care femei cu infertilitate au reușit să conceapă după ce au fost diagnosticate cu celiachie și au ținut dieta fără gluten.

De obicei, femeile care au probleme de fertilitate se prezintă prima oară la ginecolog. Acesta, după ce exclude o cauză legată de aparatul genital, îndrumă pacienta către endocrinolog pentru teste hormonale. Studiul de față sugerează că femeile cu fertilitate neexplicată ar trebui testate și pentru boală celiacă, ca o posibilă cauză pentru această problemă.

Rezumatul studiului este disponibil aici.