Testare produse fara gluten

Responsabilitatea cu care producătorii români înțeleg să marcheze produsele ca fiind sigure pentru consumul persoanelor cu boală celiacă și siguranța etichetelor produselor românești fără gluten sunt esențiale pentru sănătatea și starea de bine a persoanelor care urmează o dietă strictă fără gluten.

Glutenul se regăsește în grâu, orz și secară, iar prin contaminare se poate regăsi în cantități importante și în ovăz.

Un produs sigur pentru consumul unei persoane cu intoleranță la gluten în formă autoimună, numită și boală celiacă sau celiachie este un produs care conține sub 20 mg/ kg gluten prezent ( cunoscut în industria alimentară ca 20ppm, limita maximă admisibilă pentru ca un produs să poată fi etichetat “fără gluten”, “gluten free” sau echivalentul acestei expresii în țara de origine a produsului.

Siguranța pacienților cu boală celiacă este extrem de importantă pentru asociația noastră, și cum numărul produselor fără gluten locale a crescut mult în ultimii ani, iar dieta fără gluten a devenit mai populară, monitorizarea constantă a produselor fără gluten din piața a devenit o necesitate.

Citește și: Semnificația simbolului Crossed Grain – pentru consumatorii celiaci

Produse certificate vs produse etichetate

Echipa ARIG a decis demararea unui proces de monitorizare a produselor fără gluten disponibile pe rafturile magazinelor din România. Această monitorizare se va face prin testarea aleatoare a unor loturi de produse etichetate “fără gluten” , “gluten free” sau echivalentul acestei expresii în țara de origine a produsului.

Cum se va face monitorizarea?

Echipa ARIG va alege lunar un număr de produse, cu prioritate românești și va testa probe din aceste produse într-un laborator acreditat, prin metoda de detecție a glutenului din alimente ELISA Mendez R5 Antibodies cu limită minimă de detecție 5 ppm ( 5 mg/kg), iar rezultatele testelor vor fi făcute publice.

Ce testăm?

Testăm cu prioritate produse românești, care îndeplinesc unul dintre următoarele criterii:

  • sunt etichetate “fără gluten” (“gluten free”) sau echivalentul acestei expresii în țara de origine a produsului, sau
  • prezintă pe ambalaj mențiunea “nu conține gluten”.

NU vom testa produsele de pe rafturi care nu conțin niciuna dintre aceste mențiuni deoarece aceste produse nu sunt fabricate cu intenția de a fi fără gluten ( nu există un sistem de management al alergenilor în fluxul de producție legat de prezența glutenului, nu există o intenție și nici o preocupare a producătorului în acest sens și astfel, chiar dacă un lot nu conține gluten peste limita de 20 ppm, nimic nu poate garanta că lotul următor va fi la fel).

Singurii care pot confirma că sunt preocupați de a oferi produse fără gluten sunt producătorii, prin mențiunile de pe ambalajele produselor lor.

ARIG recomandă alegerea exclusivă a produselor etichetate “fără gluten” (“gluten free”) sau echivalentul acestei expresii în țara de origine a produsului sau a produselor certificate Crossed Grain, care prezintă pe ambalaj sigla Spicul Tăiat și numărul de licență al produsului.

Care sunt excepțiile de la regulă? Care sunt produsele natural fără gluten sigure pentru consum?

Sunt exceptate de la regulă: produsele natural fără gluten care nu pot fi certificate și, conform legislației române, nu pot fi etichetate “fără gluten” din următoarele categorii:

“Cereale Neprocesate*

  • Orez*
  • Porumb*

Carne, Pește și Ouă

  • Toate tipurile de carne, pește și fructe de mare proaspete sau congelate, neprocesate
  • Conserve de pește și fructe de mare cu apă/ulei vegetal și sare, fără aditivi sau alte substanțe
  • Ouă

Lapte și Derivate din Lapte

  • Lapte proaspăt, lapte UHT și lapte sterilizat fără aditivi, vitamine sau alte substanțe
  • Lapte praf pentru sugari și lapte praf de continuare
  • Iaurt și alte produse lactate fermentate fără aditivi, vitamine sau alte substanțe
  • Smântână din lapte proaspăt și smântână din lapte UHT
  • Brânză

Legume și Leguminoase

  • Toate tipurile de legume și leguminoase simple, proaspete, congelate, conservate sau (uscate*)

Nuci și Semințe

  • Toate tipurile de nuci și semințe, cu sau fără coajă, (neprocesate*)

Fructe

  • Toate tipurile de fructe simple, proaspete, congelate, conservate sau uscate

Băuturi

  • Sucuri naturale de fructe
  • Băuturi răcoritoare
  • Ape minerale
  • Ceai, cafea pură
  • Vin
  • Băuturi spirtoase distilate

Dulciuri

  • Miere, zahăr
  • Dulceață și gem
  • Îndulcitori

Sosuri și Altele

  • Unt, grăsime, untură
  • Ulei vegetal
  • Oțet
  • Condimente și ierburi aromatice (neprocesate*)”
Sursă: Anexa 1 la Standardul AOECS pentru produse alimentare fără gluten versiunea 3.0 – 2021

(*) Categorii de produse sau tipuri de produse sensibile care intră în atenția ARIG deoarece la noi în țară aceste produse sunt adesea ambalate pe linii comune cu produse cu conținut de gluten și necesită o atenție specială. 

Interpretarea rezultatelor

Rezultat NEGATIV semnifică rezultat care se încadrează sub limita maximă admisă de 20 ppm. Rezultate negative pot fi:

  • NEGATIV – sub limita de detecție de 5 ppm
  • NEGATIV – cu conținut de gluten detectat între 5 ppm – 20 ppm

Rezultat POZITIV semnifică detecția unei cantități de gluten mai mare de 20 ppm.

În cazul în care vom obține un rezultat POZITIV, ARIG va face public rezultatul, va informa consumatorii celiaci să evite produsul și va solicita producătorului să retragă de urgență lotul testat de pe piață sau să eticheteze corect produsul.

Producătorului i se vor solicita teste suplimentare pe alte loturi diferite. De asemenea, într-un astfel de caz, ARIG va înainta o reclamație la ANPC împotriva producătorului.

Testare ianuarie 2024

Testare februarie – mai 2024

Vrei să ne sugerezi testarea unui produs etichetat “fără gluten”? Scrie-ne pe info@arig.ro și indică-ne care este produsul pe care dorești să-l includem în următoarea etapă de testare.