Responsabilitatea cu care producătorii români înțeleg să marcheze produsele ca fiind sigure pentru consumul persoanelor cu boală celiacă și siguranța etichetelor produselor românești fără gluten sunt esențiale pentru sănătatea și starea de bine a persoanelor care urmează o dietă strictă fără gluten.
Glutenul se regăsește în grâu, orz și secară, iar prin contaminare se poate regăsi în cantități importante și în ovăz.
Un produs sigur pentru consumul unei persoane cu intoleranță la gluten în formă autoimună, numită și boală celiacă sau celiachie este un produs care conține sub 20 mg/ kg gluten prezent ( cunoscut în industria alimentară ca 20ppm, limita maximă admisibilă pentru ca un produs să poată fi etichetat “fără gluten”, “gluten free” sau echivalentul acestei expresii în țara de origine a produsului.
Siguranța pacienților cu boală celiacă este extrem de importantă pentru asociația noastră, și cum numărul produselor fără gluten locale a crescut mult în ultimii ani, iar dieta fără gluten a devenit mai populară, monitorizarea constantă a produselor fără gluten din piața a devenit o necesitate.
Citește și: Semnificația simbolului Crossed Grain – pentru consumatorii celiaci
Produse certificate vs produse etichetate
Echipa ARIG a decis demararea unui proces de monitorizare a produselor fără gluten disponibile pe rafturile magazinelor din România. Această monitorizare se va face prin testarea aleatoare a unor loturi de produse etichetate “fără gluten” , “gluten free” sau echivalentul acestei expresii în țara de origine a produsului.
Cum se va face monitorizarea?
Echipa ARIG va alege lunar un număr de produse, cu prioritate românești și va testa probe din aceste produse într-un laborator acreditat, prin metoda de detecție a glutenului din alimente ELISA Mendez R5 Antibodies cu limită minimă de detecție 5 ppm ( 5 mg/kg), iar rezultatele testelor vor fi făcute publice.
Ce testăm?
Testăm cu prioritate produse românești, care îndeplinesc unul dintre următoarele criterii:
- sunt etichetate “fără gluten” (“gluten free”) sau echivalentul acestei expresii în țara de origine a produsului, sau
- prezintă pe ambalaj mențiunea “nu conține gluten”.
NU vom testa produsele de pe rafturi care nu conțin niciuna dintre aceste mențiuni deoarece aceste produse nu sunt fabricate cu intenția de a fi fără gluten ( nu există un sistem de management al alergenilor în fluxul de producție legat de prezența glutenului, nu există o intenție și nici o preocupare a producătorului în acest sens și astfel, chiar dacă un lot nu conține gluten peste limita de 20 ppm, nimic nu poate garanta că lotul următor va fi la fel).
Singurii care pot confirma că sunt preocupați de a oferi produse fără gluten sunt producătorii, prin mențiunile de pe ambalajele produselor lor.
ARIG recomandă alegerea exclusivă a produselor etichetate “fără gluten” (“gluten free”) sau echivalentul acestei expresii în țara de origine a produsului sau a produselor certificate Crossed Grain, care prezintă pe ambalaj sigla Spicul Tăiat și numărul de licență al produsului.
Care sunt excepțiile de la regulă? Care sunt produsele natural fără gluten sigure pentru consum?
Sunt exceptate de la regulă: produsele natural fără gluten care nu pot fi certificate și, conform legislației române, nu pot fi etichetate “fără gluten” din următoarele categorii:
“Cereale Neprocesate*
- Orez*
- Porumb*
Carne, Pește și Ouă
- Toate tipurile de carne, pește și fructe de mare proaspete sau congelate, neprocesate
- Conserve de pește și fructe de mare cu apă/ulei vegetal și sare, fără aditivi sau alte substanțe
- Ouă
Lapte și Derivate din Lapte
- Lapte proaspăt, lapte UHT și lapte sterilizat fără aditivi, vitamine sau alte substanțe
- Lapte praf pentru sugari și lapte praf de continuare
- Iaurt și alte produse lactate fermentate fără aditivi, vitamine sau alte substanțe
- Smântână din lapte proaspăt și smântână din lapte UHT
- Brânză
Legume și Leguminoase
- Toate tipurile de legume și leguminoase simple, proaspete, congelate, conservate sau (uscate*)
Nuci și Semințe
- Toate tipurile de nuci și semințe, cu sau fără coajă, (neprocesate*)
Fructe
- Toate tipurile de fructe simple, proaspete, congelate, conservate sau uscate
Băuturi
- Sucuri naturale de fructe
- Băuturi răcoritoare
- Ape minerale
- Ceai, cafea pură
- Vin
- Băuturi spirtoase distilate
Dulciuri
- Miere, zahăr
- Dulceață și gem
- Îndulcitori
Sosuri și Altele
- Unt, grăsime, untură
- Ulei vegetal
- Oțet
- Condimente și ierburi aromatice (neprocesate*)”
Interpretarea rezultatelor
Rezultat NEGATIV semnifică rezultat care se încadrează sub limita maximă admisă de 20 ppm. Rezultate negative pot fi:
- NEGATIV – sub limita de detecție de 5 ppm
- NEGATIV – cu conținut de gluten detectat între 5 ppm – 20 ppm
Rezultat POZITIV semnifică detecția unei cantități de gluten mai mare de 20 ppm.
În cazul în care vom obține un rezultat POZITIV, ARIG va face public rezultatul, va informa consumatorii celiaci să evite produsul și va solicita producătorului să retragă de urgență lotul testat de pe piață sau să eticheteze corect produsul.
Producătorului i se vor solicita teste suplimentare pe alte loturi diferite. De asemenea, într-un astfel de caz, ARIG va înainta o reclamație la ANPC împotriva producătorului.
Testare ianuarie 2024
- Babic Cămara Noastră 300 g – NEGATIV ( sub limita de detectie de 5 ppm)
- Salam Mangaliță Pikok 250 g – NEGATIV ( sub limita de detectie de 5 ppm)
- Muschiuletul de porc afumat Cămara noastră 300 g – NEGATIV ( sub limita de detectie de 5 ppm)
- Crenvursti de porc Pikok 750 g – NEGATIV ( sub limita de detectie de 5 ppm)
Testare februarie – mai 2024
- Pom Bar Cașcaval 50 g – NEGATIV ( sub limita de detectie de 5 ppm)
- Dr. Oetker – Mix pentru pandișpan sau blat de tort 320 g – NEGATIV ( sub limita de detectie de 5 ppm) (* buletinul de rezultate conține o greseală în denumirea produsului testat, este vorba de pachetul de 320 g de Mix pentru pandișpan, nu Mix pentru clătite, care este prezent mai jos)
- MamaPan – Pâine din făinuri fără gluten cu semințe 600g – NEGATIV ( rezultatul a indicat prezenta glutenului de 5 ppm cu o abatere posibilă de +/ – 0,8 ppm)
- MamaPan – Biscuiți sărați fără gluten 200 g – NEGATIV ( rezultatul a indicat prezența glutenului de 9,6 ppm cu o abatere posibilă de +/- 1,4 )
- Dr. Oetker – Mix pentru clătite fără gluten 190 g – NEGATIV – sub limita de detecție de 5 ppm
- Naturli Nuggets vegani fără gluten – NEGATIV – sub limita de detecție de 5 ppm
- Naturli Cârnăciori vegani fără gluten – NEGATIV – sub limita de detecție de 5 ppm
- Naturli Snitel vegan fără gluten 300 g- NEGATIV – sub limita de detectie de 5 ppm
- Ribella – Hummus cu ceapă caramelizată – NEGATIV ( cu conținut de gluten detectat de 5 ppm +/- 0,8)
- Pain Plaisir – Pâine fără gluten – POZITIV – gluten detectat de 58 ppm +/- 9
Vrei să ne sugerezi testarea unui produs etichetat “fără gluten”? Scrie-ne pe info@arig.ro și indică-ne care este produsul pe care dorești să-l includem în următoarea etapă de testare.