Cel mai mare risc în dieta fără gluten este consumul prea multor alimente procesate, acest lucru putând duce la un dezechilibru alimentar.
Produsele alimentare fără gluten pot conține cantități mari de zaharuri, grăsimi saturate și aditivi alimentari.

Un alt aspect scos în evidență de specialiștii în nutriție este că nu trebuie confundate produsele fără gluten cu cele care au un conținut redus de carbohidrați, unele paste fără gluten pot conține chiar mai mulți carbohidrați decât cele obișnuite!

Echilibrul nutrițional. Carențe posibile

Eliminarea glutenului din dieta zilnică vine cu riscul unor carențe de vitamine și minerale. 
Experții estimează că mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu boală celiacă au anemie feriprivă (carență de fier). Pentru o asimilare rapidă a fierului este ideal să se asocieze cu alimente bogate în vitamina C. În boala celiacă absorbția de calciu este afectată. Acidul folic poate atinge și el niveluri scăzute în cazul dietei fără gluten, de asemenea pot exista carențe de Vitamina D, B-uri și fibre.

Anemia este o scădere a globulelor roșii din sânge din cauza lipsei de fier. Anemia este extrem de frecventă, mai ales la femei, dar și la cei cu boală celiacă nediagnosticată. Poate avea multe cauze, inclusiv deficit de fier, de acid folic și de vitamina B12. Aceste deficiențe pot fi legate de malabsorbția cauzată de boala celiacă. Persoanele care suferă de anemie se pot simți obosite sau slăbite. Aceste persoane pot, de asemenea, să aibă dificultăți de respirație sau să nu poată face mișcare în mod normal. 

Atenție!
Nu adăuga suplimente de fier fără a consulta mai întâi medicul! Anemia trebuie tratată de un medic pentru a identifica și trata cauza principală și pentru a monitoriza nivelul de fier în timpul tratamentului.

Ce nutrienţi lipsesc în dieta fără gluten și cum îi compensăm în alimentație?

Cea mai simplă modalitate de a evita carențele nutriționale în dieta fără gluten este aceea de a consuma fructe, legume, nuci, semințe, carne de pasăre, ouă, pește, lactate și de a adopta o dietă cât mai diversificată.

 • Carența de fier
  Nivelul scăzut de fier din organism se manifestă prin oboseală, iritabilitate, dureri de cap, probleme de concentrare.

Introdu în alimentația ta surse naturale de fier precum: ficat, carne roșie, pește, carne de pasăre, semințe, nuci, quinoa. Pentru o asimilare rapidă, este ideal să le asociezi cu alimente bogate în vitamina C: ardei, citrice sau alte fructe și legume.

 • Carența de acid folic
  Acidul folic poate atinge și el niveluri scăzute în cazul dietei fără gluten.

Sparanghelul, broccoli, conopida, sfecla roșie și lintea sunt surse excelente de acid folic pe care le poți consuma în dieta gluten-free.

 • Malabsorbția calciului
  Menținerea unei diete fără gluten echilibrate și bogate în calciu este importantă pentru sănătatea oaselor și pentru a reduce riscul de osteoporoză.
  În boala celiacă absorbția de calciu este afectată. Persoanele cu boală celiacă pot avea un necesar crescut de calciu în comparație cu populația adultă generală.

Lactatele precum laptele, iaurtul și brânza sunt bune surse de calciu. Surse non-lactate de calciu sunt: sardinele, brânza tofu, kale, fructe uscate, nuci, fasole, legume verzi și variantele fortifiate cu calciu de lapte de migdale, orez, soia.

 • Malabsorbția vitaminei D
  Pacienții celiaci au de obicei un nivel scăzut al vitaminei D, fiind necesare suplimente. Doza și perioada de administrare este stabilită de medic!

Poți crește în mod natural absorbția Vitaminei D, consumând afine.

 • Carența de B-uri
  Malabsorbția vitaminelor B este frecventă la cei cu sensibilitate la gluten și boală celiacă. Simptomele asociate carenței de B-uri sunt: durerile de cap, pielea descuamată, indigestia, energia scăzută, rezistența scăzută, nervozitatea, slăbiciunea, atacurile de panică, mușchii slabi și ochii obosiți.
  Vitaminele B sunt un complex de compuși organici care acționează ca și co-enzime. Adică, ele ajută enzimele în îndeplinirea funcțiilor lor. Acestea sunt vitamine esențiale care trebuie consumate și absorbite zilnic. Deoarece sunt solubile în apă, organismul va elimina orice exces din majoritatea lor prin rinichi.

Surse importante de Vitamine B sunt: cerealele integrale (orez brun, quinoa), carnea, frunzele verzi, nucile.

 • Carența de fibre
  Fibrele reprezintă o parte importantă a unei diete echilibrate și sănătoase. Ele ajută la prevenirea constipației. Există dovezi care arată că dietele bogate în fibre sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă și cancer intestinal. Anumite tipuri de fibre pot reduce nivelurile de colesterol.
  Eliminarea glutenului duce la un aport scăzut de fibre și cereale integrale.

Fructele și legumele proaspete sunt surse excelente de fibre. De asemenea, fasolea roșie, mazărea sau lintea sunt și ele bogate în fibre.

Atenție!
Crește aportul de fibre treptat și asigură-te, în același timp, că bei suficiente lichide.

Este indicat ca orice persoană care urmează o dietă fără gluten să apeleze la sfaturile unui medic care să-i recomande suplimente alimentare potrivite pentru restabilirea echilibrului nutrițional.