Dieta fără gluten este deocamdată singura cale terapeutică pentru boala celiacă, care reduce simptomatologia, normalizează mucoasa intestinală și previne apariția altor boli autoimune (diabet 1, cancer, boala celiaca refractară etc).

Problemele dietei fără gluten sunt legate de deficiențe de minerale și vitamine (vitamina D, calciu, fier), probleme psihologice, sindrom metabolic și risc crescut de boli cardio vasculare.

Dieta trebuie corect echilibrată din punct de vedere nutrițional, deoarece 20% din pacienții care țin regim gluten free timp de minim un an ajung să aibă greutatea peste medie sau să devină obezi.

Au nevoie celiacii de tratament medicamentos? În cazurile în care pacienții au malabsorbție severă și nivel foarte scăzut de electroliți, este necesară administrarea de fluide parenteral pentru echilibrare. Pacienții cu osteopenie și osteoporoză trebuie tratați suplimentar cu calciu, D3 și bisfosfonat.

Dimensiunea splinei trebuie urmărită cu atenție la pacienții cu boală celiacă, în special la copii, deoarece oprirea din creștere a acesteia este asociată cu probleme medicale legate de imunitate și alte riscuri de creștere asociate.

Cercetările la nivel european au arătat că doar 50-60% din pacienții cu boala celiacă țin corect dieta fără gluten, cei mai mulți dintre aceștia fiind cei care au fost diagnosticați în copilărie.

Mulți dintre pacienții adulți nu sunt însă mulțumiți de cum se simt cu dieta GF și caută tratamente alternative.

O serie de cercetări în curs indică folosirea unor acizi și peptide care să desfacă proteina de gluten. Deocamdată există două studii clinice care cercetează inhibitorii antigliadinei și care au arătat că pot atenua afectarea intestinului subțire la animalele testate. Studiile nu au încă rezultate valide. Vaccinul pentru boala celiacă se află în continuare în studii clinice, fiind o selecție de peptide care să permită în viitor pacienților să nu mai urmeze dieta fără gluten. Nexvax2 este deocamdată administrat în doze variate pacienților care participă la studiile clinice pentru a urmări reacțiile adverse și îmbunătățirea simptomatologiei.

Mesaj final: dieta fără gluten este deocamdată singurul tratament pentru boala celiacă. Tratamente de imunomodulare pot fi folosite în cazul bolii celiace refractare sau atunci când alte boli asociate nu permit alimentația echilibrată.

Suplimentele alimentare precum Gluten Gest, Gluten Zyme și alte branduri similare nu sunt variante sigure de medicație și pot prezenta reale pericole pentru pacienții cu boală celiacă. Nu s-a demonstrat că acestea ajută la digerarea glutenului sau la ameliorarea simptomatologiei după ingestia de gluten.

Prezentare susținută de Umberto Volta, director al Centrului pentru boală celiacă și sindrom de malabsorbție, Spitalul St. Ursula-Malpighi, Bologna, la Adunarea Generală AOECS 2018, Budapesta, Ungaria.