Certificarea Crossed Grain

Spicul Tăiat (The Crossed Grain Symbol)

ARIG este Licențiator al AOECS în România pentru marca înregistrată a Spicului Tăiat (The Crossed Grain Symbol).

Spicul Tăiat (The Crossed Grain Symbol) este un simbol recunoscut de membrii tuturor organizațiilor de celiaci din întreaga lume, dar și de către publicul larg, ca un simbol de încredere și siguranță în ceea ce privește produsele fără gluten. Sistemul de licențiere Crossed Grain este gestionat de asociațiile naționale membre ale AOECS și dă dreptul producătorilor și retailerilor să folosească Spicul Tăiat pe produsele lor.
Spicul Tăiat (The Crossed Grain Symbol) este înregistrată marcă înregistrată în Uniunea Europeană, Elveția, Norvegia, Croația, Muntenegru, Serbia și Bosnia Herțegovina.

Spicul Tăiat (The Crossed Grain Symbol) reprezintă un punct de referință la cumpărături. Existența Spicului Tăiat pe un produs este de maximă importanță pentru consumatorul celiac, dar și pentru cel care respectă dieta fără gluten din alte motive medicale, fiind o garanție a siguranței produsului.

Producătorii și comercianții care sunt licențiați Crossed Grain vor avea un avantaj comercial distinct pe piața tot mai competitivă a produselor fără gluten, iar CGT poate fi utilizat exclusiv după acordarea licenței de către Licențiator.  

 

Produse românești certificate de ARIG

RO-001 Certificat de Licență
Sam Mills este primul producător român de paste fără gluten și totodată primul producător român certificat de ARIG. Tot ceea ce există în fabrică, de la fluxurile de producție și până la modul cum sunt pregătiți cei 250 de angajați, laolaltă cu rigoarea și seriozitatea companiei reprezintă garanția calității și a siguranței atât de necesare comunității gluten-free din România.

Vezi aici lista completă de produse certificate

 

RO-002
Petras Bio Deva este cel de-al doilea producător român pentru care Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten a eliberat certificarea Crossed Grain.
Codul Petras Bio este RO-002, iar produsele lor, purtând pe etichetă binecunoscutul Crossed Grain, sunt disponibile din primăvara 2019.

Vezi aici lista completă de produse certificate

 

RO-003 Certificat de licență
Produsele din portofoliul producătorului Cris-Tim au fost certificate și vor avea dreptul de utilizare a siglei Crossed Grain, în urma auditului care a durat două luni. Fabrica producătorului este un model de procedură, în care toți pașii auditului privind materiile prime, fluxurile și trasabilitatea sunt urmate 100%.

Vezi aici lista completă de produse certificate

 

RO-004 – În curs de retragere

Producătorul Golden Foods Snacks SA a anunțat la sfârșitul anului 2022 renunțarea la licența Crossed Grain. 

Începând cu anul 2023 ambalajele produselor Elmas se vor modifica treptat, pe măsura epuizării stocurilor existente.  Sigla Crossed Grain împreună cu mențiunea “Fără gluten” va fi retrasă treptat de pe toate ambalajele Elmas. 

Produsele Elmas ce prezintă pe ambalaje sigla Crossed Grain și numărul de licență sunt sigure pentru consumul celiacilor. Acestea vor fi disponibile pe piață pentru încă o scurtă perioadă, până la epuizarea stocurilor.

RO-005 – Producție suspendată

Producătorul Fimar Inc. Holding a anunțat suspendarea pe termen nedeterminat a producției produselor Pagotto. 

Vom reveni cu informații actualizate în momentul în care producția va fi reluată. 

Bere fara gluten Plan Beer

RO-006 – Producție oprită

Producătorul Plan Beer a anunțat suspendarea activității unității de producție a berii craft-artizanale fără gluten. 

Berea fără gluten English IPA mai poate fi găsită pe rafturile magazinelor în limita stocurilor disponibile. 

RO-007
Luna noiembrie 2021 aduce pe piață un nou sortiment de mălai certificat fără gluten. Produsul “Mălai nobil românesc” de la Oltina este deja disponibil în rețeaua magazinelor Lidl și în curând ne va întâmpina și pe rafturile altor magazine, cu un nou ambalaj.

Vezi aici lista completă de produse certificate

RO-008
Din 2022, Enache – Morărit vine pe piața gluten free românească cu două sortimente de mălai:

  • Mălai grișat degerminat
  • Mălai superior degerminat

 

 

Gama Daycome fără gluten

RO-009

Dulciurile Daycome produse în România de Sarah Benedict SRL sunt fără gluten, lactoză, zahăr, aditivi și conservanți.
În plus, întregul proces de producție are loc în fabrică – de la preparare la ambalare.

În urma auditului, produsele Daycome au obținut certificarea Crossed Grain, respectând standardul internațional ELS (European Licence System).

 

 Vezi aici lista completă a produselor certificate.

 

Sissi fara gluten
Gama Sissi fără gluten

RO-010

Mezelurile Sissi sunt acum fără gluten. 

Începând cu anul 2023 Caroli Foods Group a demarat procesul de certificare a mezelurilor din gama Sissi. În luna aprilie au fost lansate primele 9 produse fără gluten. 

În urma auditului, produsele Sissi au obținut certificarea Crossed Grain, respectând standardul internațional ELS (European Licence System).

Vezi aici lista completă a produselor certificate. 

Cum pot producătorii sau retailerii să obțină o licență Crossed Grain?  

ARIG  eliberează marca Crossed Grain producătorilor, distribuitorilor și comercianților cu amănuntul pentru a fi utilizată pe produsele fără gluten și pe materialele promoționale. Durata și costurile licenței variază în funcție de dimensiunea fabricii și de cifra de afaceri a producătorului.

Pașii pentru licențiere:

  1. Producătorul, distribuitorul sau comerciantul contactează ARIG în vederea unei discuții preliminare privind interesul pentru achiziționarea mărcii Crossed Grain.
  2. ARIG efectuează o vizită în fabrică și completează alături de compania interesată un chestionar de pre-audit, pentru stabilirea relațiilor contractuale.
  3. Producătorul derulează un proces de audit conform Standardului AOECS, alături de un auditor specializat. Începând cu anul 2023 ARIG va efectua auditurile de specialitate pentru certificarea produselor românești fără gluten, în conformitate cu Standardul ELS versiunea 3 din 2022.  
  4. În urma realizării auditului, ARIG eliberează Certificatul de Licență, prin care fiecare produs certificat primește un cod de produs care nu poate fi replicat. Creșterea gamei de produse presupune extinderea auditului și eliberarea unor noi coduri, conform cu contractul.
  5. Toate testele de laborator și de audit pentru produsele autorizate trebuie să fie efectuate de unități acreditate și reevaluate anual, pentru prelungirea contractului și a dreptului de utilizare a Licenței.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați pe adresa info@arig.ro

Lista produselor alimentare pentru care nu este permisă utilizarea mărcii Crossed Grain

CEREALE NEPROCESATE

• Orez

• Porumb

CARNE, PEȘTE ȘI OUĂ

• Toate tipurile de carne, pește și fructe de mare proaspete sau congelate, neprocesate

• Conserve de pește și fructe de mare cu apă/ulei vegetal și sare, fără aditivi sau alte substanțe

• Ouă

LAPTE ȘI DERIVATE DIN LAPTE

• Lapte proaspăt, lapte UHT și lapte sterilizat fără aditivi, vitamine sau alte substanțe

• Lapte praf pentru sugari și lapte praf de continuare

• Iaurt și alte produse lactate fermentate fără aditivi, vitamine sau alte substanțe

• Smântână din lapte proaspăt și smântână din lapte UHT

• Brânză*.

LEGUME ȘI LEGUMINOASE

• Toate tipurile de legume și leguminoase simple, proaspete, congelate, conservate sau uscate

NUCI ȘI SEMINȚE

• Toate tipurile de nuci și semințe, cu sau fără coajă, neprocesate

FRUCTE

• Toate tipurile de fructe simple, proaspete, congelate, conservate sau uscate

BĂUTURI

• Sucuri de fructe

• Băuturi răcoritoare

• Ape minerale

• Ceai, cafea pură

• Vin

• Băuturi spirtoase distilate

DULCIURI

• Miere, zahăr

• Dulceață și gem

• Îndulcitori

SOSURI ȘI ALTELE

• Unt, grăsime, untură

• Ulei vegetal

• Oțet

• Condimente și ierburi aromatice neprocesate


Lista reprezintă Anexa 1 din:

Standard AOECS pentru produse alimentare fără gluten

Versiunea: 3.0 Anul publicării: 2022

Emis de Asociația Societăților Europene de Celiachie Rue de la Presse 4, B-1000 Bruxelles, Belgia