Spicul Tăiat (The Crossed Grain Symbol)

ARIG este Licențiator al AOECS în România pentru marca înregistrată a Spicului Tăiat (The Crossed Grain Symbol).

Spicul Tăiat (The Crossed Grain Symbol) este un simbol recunoscut de membrii tuturor organizațiilor de celiaci din întreaga lume, dar și de către publicul larg, ca un simbol de încredere și siguranță în ceea ce privește produsele fără gluten. Sistemul de licențiere Crossed Grain este gestionat de asociațiile naționale membre ale AOECS și dă dreptul producătorilor și retailerilor să folosească Spicul Tăiat pe produsele lor. Spicul Tăiat (The Crossed Grain Symbol) este înregistrată marcă înregistrată în Uniunea Europeană, Elveția, Norvegia, Croația, Muntenegru, Serbia și Bosnia Herțegovina.

Spicul Tăiat (The Crossed Grain Symbol) reprezintă un punct de referință la cumpărături. Existența Spicului Tăiat pe un produs este de maximă importanță pentru consumatorul celiac, dar și pentru cel care respectă dieta fără gluten din alte motive medicale, fiind o garanție a siguranței produsului.

Producătorii și comercianții care sunt licențiați Crossed Grain vor avea un avantaj comercial distinct pe piața tot mai competitivă a produselor fără gluten, iar CGT poate fi utilizat exclusiv după acordarea licenței de către Licențiator.  

Cum pot producătorii sau retailerii să obțină o licență Crossed Grain?  

ARIG  eliberează marca Crossed Grain producătorilor, distribuitorilor și comercianților cu amănuntul pentru a fi utilizată pe produsele fără gluten și pe materialele promoționale. Durata și costurile licenței variază în funcție de dimensiunea fabricii și de cifra de afaceri a producătorului.

Pașii pentru licențiere:

  1. Producătorul, distribuitorul sau comerciantul contactează ARIG în vederea unei discuții preliminare privind interesul pentru achiziționarea mărcii Crossed Grain.
  2. ARIG efectuează o vizită în fabrică și completează alături de compania interesată un chestionar de pre-audit, pentru stabilirea relațiilor contractuale.
  3. Producătorul derulează un proces de audit conform Standardului AOECS, alături de un auditor specializat.
  4. După efectuarea auditului, auditorul emite către producător un Certificat de Audit.
  5. În baza Certificatului de Audit, ARIG eliberează Certificatul de Licență, prin care fiecare produs certificat primește un cod de produs care nu poate fi replicat. Creșterea gamei de produse presupune extinderea auditului și eliberarea unor noi coduri, conform cu contractul.
  6. Toate testele de laborator și de audit pentru produsele autorizate trebuie să fie efectuate de unități acreditate și reevaluate anual, pentru prelungirea contractului și a dreptului de utilizare a Licenței.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați iuliana.roibubonoiu@boala-celiaca.ro sau info@boala-celiaca.ro