
Asociația Europeană a Societăților de Celiachie (AOECS) a elaborat standardul „Gluten free” ce stă la baza producerii și auditării produselor alimentare procesate destinate celiacilor și celor care țin dieta fără gluten în urma unei recomandări medicale.
Ce înseamnă „Gluten free”?
Termenul „Gluten free” („fără gluten”) înseamnă că produsul nu conține gluten, dar în realitate nu este posibilă atingerea unui nivel de gluten atât de scăzut (zero).
Cercetările au arătat că persoanele cu boala celiacă pot tolera în siguranță o cantitate foarte mică de gluten.
Ca urmare, „Gluten free” înseamnă că produsul nu conține mai mult de 20 de părți per milion (ppm) de gluten și respectă Regulamentul UE (UE) 828/2014 pentru etichetarea alimentelor fără gluten.
Simbolul Crossed Grain este marcă înregistrată și protejată în Uniunea Europeană, Elveția, Norvegia, Croația, Muntenegru, Serbia și Bosnia Herțegovina.
CGT (Crossed Grain Trademark) este garanția calității și siguranței, deoarece toți producătorii care doresc să folosească acest simbol trebuie să respecte standardele ridicate și sigure de producție.

Consumatorul trebuie să verifice cu atenție eticheta produsului și să identifice corect simbolul „Crossed Grain”. Acesta trebuie să fie însoțit de codul de țară dar și de codurile care identifică producătorul și produsul certificat.
Este important de menționat că un producător certificat este obligat să afișeze aceste coduri de identificare pe ambalajul produsului, simbolul „Crossed Grain” simplu, fără niciun alt înscris nefiind unul corect folosit. În acest caz consumatorul este îndreptățit să pună la îndoială calitatea produsului și îi este recomandat să contacteze asociația națională pentru clarificări.
Majoritatea persoanelor care suferă de boala celiacă pot consuma ovăz necontaminat, dar există un număr mic care nu îl tolerează.
Produsele care conțin ovăz pot utiliza simbolul Crossed Grain dacă ovăzul este pur, necontaminat, iar conținutul de gluten al produsului este mai mic de 20 mg / kg (ppm). Prezența ovăzului va trebui indicată pe ambalaj.


CGT poate fi folosit pe toate ambalajele de produs aprobate, în scopuri de marketing, pe site-ul web, la punctele de vânzare și în cadrul promoțiilor și poate fi afișat în orice culoare.
Standardul „Crossed Grain” este același în toate țările europene, iar dreptul de acordare a licenței este acordat unei singure asociații naționale. Aceasta are sarcina de a urmări strict întregul proces de auditare și este responsabilă cu acordarea licenței „Crossed Grain” producătorilor ce și-au încheiat procesul de audit.
Certificarea „Crossed Grain” este valabilă 1 an, iar prelungirea licenței ( a dreptului de a afișa pe ambalaj simbolul „Crossed Grain”) se face numai în urma re-auditării liniei de producție. Conform standardului, pe parcursul anului, producătorul este obligat să realizeze, periodic, analize conform standardului și să le prezinte auditorului.
În urma descoperirii unor neconformități, atât auditorul cât și asociația națională pot retrage dreptul de folosire a simbolului „Crossed Grain”. Acest lucru se întâmplă imediat, iar producătorul este obligat să retragă de pe piață loturile neconforme. După remedierea neconformității, producătorul este nevoit să reia procesul de auditare pentru a re-primi dreptul de licență.
De asemenea, producătorul poate renunța voluntar la dreptul de licență, dacă nu-și mai dorește folosirea simbolului „Crossed Grain”.
De aceea consumatorul este obligat să verifice de fiecare dată ambalajul produsului pentru a se asigura că produsul cumpărat este sub licența „Crossed Grain”.
Standardul „Crossed Grain” este unul dintre cele mai stricte standarde alimentare. Este important de menționat că acest standard este unul VOLUNTAR și că niciun producător nu poate fi obligat să se certifice „Crossed Grain”.
Ce produse pot fi certificate?
Pot fi certificate doar produsele procesate sau care conțin multiple ingrediente.
Produsele trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a se asigura că acestea nu conțin gluten, atât în ceea ce privește ingredientele, cât și procesul de producție.
Produsele nu pot fi certificate dacă sunt compuse dintr-un singur ingredient sau sunt neprocesate. De exemplu, fructele și legumele proaspete nu pot fi licențiate, deoarece sunt fără gluten în mod natural.
Cine face auditul producătorilor?
Auditul este realizat de un organism de certificare. Acestea sunt companii internaționale specializate pe activități de auditare și sunt autorizate în mod special pentru a realiza auditul Crossed Grain. ARIG a colaborat, până acum, cu Bureau Veritas și SGS.
Cum se obține licența?
Pentru început, producătorul contactează fie asociația națională fie organismul de certificare. De obicei producătorii au deja relația construită cu un organism de certificare, mai ales cei care sunt certificați după alte standarde de siguranță alimentară. Apoi, asociația națională vizitează fabrica și face o evaluare. Auditorul realizează auditul conform standardului. În urma auditului, auditorul emite un certificat de audit în baza căruia se acordă licența „Crossed Grain” producătorului. Folosirea corectă a simbolului „Crossed Grain” este responsabilitatea asociației care trebuie să aprobe noile etichetele ale produselor.
Vom renunța la a mai folosi sintagma „Spicul Tăiat” în limba română deoarece numeroși producători folosesc simboluri ce reprezintă spice tăiate din considerente de design de ambalaj sau de marketing, fără ca aceste produse să fie sigure pentru celiaci, iar acesta produce confuzie în rândul consumatorilor celiaci.