Happy Gluten Free Romania 2019

Happy Gluten Free 18-19 mai 2019,

World Trade Center București

Happy Gluten Free, singurul târg de produse fără gluten din România, organizat de ARIG – Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, s-a desfășurat în 2019 la World Trade Center București. Pe durata a doua zile, 18 și 19 mai, cei peste 30 de expozanți au încântat participanții cu produse fără gluten delicioase. Principala noutate a celei de-a doua ediții a târgului Happy Gluten Free a fost servirea preparatelor proaspete, dulci și sărate, pregătite cu grijă de partenerii noștri pentru comunitatea gluten free.

Pe toată durata Târgului, cei prezenți s-au bucurat de multe ateliere, lansări, live cooking, informații pentru adulți si distracție pentru copii, precum și de  MAREA SURPRIZĂ: am intrat în Cartea Recordurilor cu Cea Mai Mare Porție De Paste Fără Gluten Din Lume.

Happy Gluten Free 2019
Lansarea Caravanei Naționale “România fără Gluten”

În deschiderea ediției 2019 a târgului Happy Gluten Free, a avut loc conferința de presă dedicată lansării celui mai ambițios proiect ARIG – Caravana națională de informare și testare “România fără gluten”.

Alături de partenerul medical INSMC și de Kaufland România, ARIG a demarat cel mai ambițios proiect de conștientizare la nivel național, de testare gratuită de sânge pentru depistarea bolii celiace și de pregătire a personalului medical în protocoalele de diagnostic pentru boala celiacă.

Caravana a avut ca scop ameliorarea celor mai stringente trei probleme de care suferă comunitatea gluten free din România:
✏ informare corectă, din surse sigure
✏ testare gratuită de sânge
✏ personal medical pregătit pentru diagnosticul bolii celiace

În fiecare dintre cele 10 orașe incluse pe lista caravanei s-au organizat:
✏ Sesiuni de informare pentru pacienți
✏ Sesiuni de testare rapidă de sânge pentru depistarea bolii celiace
✏ Cursuri pentru profesioniști “Diagnostic și urmărire în Boala Celiacă”

Raportul complet al Caravanei România fără gluten poate fi consultat aici.

1% din populație, la nivel european, are boala celiacă.
Proiectul “Caravana România fără gluten” a demonstrat că acest procent se verifică și în România:
din peste 870 de persoane testate, 9 persoane au fost depistate pozitiv.

 

Happy Gluten Free 2019
Conferința medicală “AFECȚIUNI INDUSE DE GLUTEN”

Cel mai amplu eveniment de informare derulat până acum în România pentru persoanele cu boală celiacă, dar și cu alte afecțiuni cauzate de gluten, a avut loc în cadrul Happy Gluten Free 2019, în prima zi a evenimentului.
În paralel, pe parcursul a 4 ore, s-a desfășurat și testarea gratuită pentru boala celiacă.

Dl. Dr. Vasile Daniel Balaban, medic specialist Gastroenterologie, cu abilitate în endoscopie digestivă şi ecografie abdominală, a vorbit despre SENSIBILITATEA NON-CELIACĂ LA GLUTEN: ABORDARE ȘI MANAGEMENT.
De asemenea, Dl. Dr. Balaban a prezentat PROTOCOLUL PENTRU URMĂRIREA BOLII CELIACE LA PACIENȚII ADULȚI și IMPORTANȚA COMPLIANȚEI ÎN REGIMUL PENTRU BOALA CELIACĂ.

D-l dr. Vasile Daniel Balaban este medic specialist Gastroenterologie la Centrul Medical „Dr. Furtună Dan”, medic specialist la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Asistent Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București.
D-l dr. este membru în: Societatea Europeană de Endoscopie Digestivă (ESGE), Societatea Română de Endoscopie Digestivă (SRED), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Clubul Român de Crohn şi Colită (RCCC), Asociaţia Română pentru Patologia Pancreatică (APPR), Clubul European de Pancreas (EPC).

D-na Dr. Camelia Berghea a vorbit despre ALERGIA LA GRÂU.

D-na Dr. Elena Camelia Berghea este Asistent Universitar la Catedra Fiziopatologie-Imunologie I din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și medic specialist în cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament “Dr. Victor Babeș” București.
D-na Dr. Camelia Berghea este medic specialist în Alergologie pediatrică, Alergologie și imunologie clinică și poate fi găsită și la Clinica Pediatrie Medicover, sector 1, București.
D-na dr. este membră a Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, a Academiei Europene de Alergologie si Imunologie Clinică, a Societății Române de Fiziopatologie și Imunologie.

D-l Dr. Ciprian Jurcuț a vorbit despre BOALA CELIACĂ ȘI ALTE BOLI MEDIATE IMUN.

Dr. Ciprian Jurcuţ, medic primar Medicină internă, medic specialist Reumatologie, compentenţă Ecografie generală, doctor în Ştiinţe medicale cu teza de doctorat “Afectarea cardiovasculară în poliartrita reumatoidă”, face parte din echipa Departamentului de Hemostază coordonat de Dr. Simona Avram.
Competență în: ecografie generală
Arii de interes medical: boli autoimune
Col. medic dr. Ciprian Jurcuţ este Șef Secţie la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila și poate fi găsit și la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

D-na Dr. Alina Stănescu Popp a prezentat PERSPECTIVELE DE TRATAMENT ÎN BOALA CELIACĂ.

D-na. Dr. Alina Stănescu Popp este medic primar pediatru, cu supraspecializare în Gastroenterologie Pediatrică, cu competență în endoscopie digestivă diagnostică pediatrică și are o experiență clinică importantă în diagnosticul și tratamentul bolilor digestive la copil.
D-na. Dr. Alina Stănescu Popp este Șef de Lucrări la Clinica I Pediatrie, UMF “Carol Davila” București și Coordonatorul Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul INSMC “Alessandrescu-Rusescu” București.
Din anul 2010 este Secretar Științific al Grupului de Lucru pentru Boala Celiacă din cadrul Societății Române de Gastroenterologie si Hepatologie Pediatrică.
D-na dr. este membră a Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN), a Societății Române de Pediatrie, a Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie și a European Multistakeholder Platform on Coeliac Disease (CDEUSSA).

Happy Gluten Free 2019, 18 mai


Happy Gluten Free 2019, 19 mai

 Programul Târgului Happy Gluten Free 2019

Sâmbătă, 18 mai, Sala Plaza + Sala New York
10:00 – 18:00 Program vizitare târg
11:00 – 12:00 Deschiderea târgului Happy Gluten Free 2019 și Lansarea caravanei naționale “România fără gluten”
12:00 – 13:00 – Spectacol interactiv pentru copii susținut de Juxi Magic “Măseluța Dodoluța”
13.00 – 16.00 – Ateliere pentru copii cu personaje Disney by Fetița Curcubeu
13.30 – 16.30 – Testare rapidă pentru boala celiacă (gratuit)
13.00 – 16.30 – Conferința medicală “Afecțiuni induse de gluten”
16.30 – 18.00 – Ateliere Live cooking

Duminică, 19 mai, Sala Plaza
10:00 – 18:00 Program vizitare târg
10:30 – 11:30 – Începerea pregătirilor pentru Record Guiness Book “Cea mai mare porție de paste fără gluten din lume”
11.30 – 12.30 – Ateliere pentru copii – Laboratorul Juxi Magic – “Plasticul din jurul nostru” (teorie, experimente, atelier de reciclat)
12.30 – 13. 00 – Lectură de carte “Mami, te vreau lângă mine!” susținut de Dana Predu
13.00 – 13.30 – Live Cooking
14.00 Echipa Chef Foa, ARIG și Kaufland România prezintă “Cea mai mare porție de paste fără gluten din lume”
14.30-16.00 Sesiune foto & servirea celor 1.200 de porții de paste
16.00 – 17.00 – Omologarea recordului
17.00 – 18.00 – Muzică live
17.00 – 18.00 – Sesiune foto
18.00 – Închiderea Târgului Happy Gluten Free 2019