Legătura dintre boala celiacă și tiroidita autoimună este bine stabilită, cele două afecțiuni împărtășind un bagaj similar de predispoziție genetică. Având în vedere această ascociere, este recomandat a se efectua screening pentru tiroidită autoimună la celiaci și screening pentru celiachie la cei cu tiroidită. 126993667[1]

Numeroase studii au arătat o prevalență crescută a bolii celiace la pacienții cu tiroidită autoimună comparativ cu populația generală. Un studiu recent publicat de un grup brazilian a relevat o frecvență de 9.3% pe un lot de 53 pacienți cu tiroidită autoimună, majoritatea femei (92.5%). Niciunul dintre pacienții celiaci nu avea anemie și doar unul acuza diaree. Acest lucru indică faptul că în populația la risc (cum sunt pacienții cu tiroidită autoimună) screeningul pentru boală celiacă trebuie făcut indiferent de prezența simptomatologiei sau a modificărilor testelor de laborator.

Miza identificării și tratării celiachiei la acești pacienți constă în reducerea complicațiilor precum malabsorbția, infertilitatea, osteoporoza sau limfomul intestinal. În plus, tratamentul bolii celiace îmbunătățește absorbția medicației pentru cei cu hipotiroidism asociat tiroiditei.

Studiul poate fi accesat aici.