România fără gluten este primul proiect de anvergură națională al ARIG și primul program de diagnostic, informare și pregătire medicală despre boala celiacă derulat în România.

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, alaturi de INSMC și de Kaufland România, a pus în practică cel mai ambițios proiect de awarness la nivel național, de testare gratuită de sânge pentru depistarea bolii celiace și de pregătire a personalului medical în protocoalele de diagnostic pentru boala celiacă.
Cele trei ramuri ale Caravanei au avut ca scop ameliorarea celor mai stringente trei probleme de care suferă comunitatea gluten free din România:
✏ informare corectă, din surse sigure
✏ testare gratuită de sânge
✏ personal medical pregătit pentru diagnosticul bolii celiace

HIGHLIGHTS

1
orașe resedință de județ din România - București, Craiova, Iași, Galați, Constanța, Brașov, Cluj, Oradea, Timișoara, Sibiu
1
persoane au participat la sesiunile de informare și au primit materiale educative
1
persoane au fost testate pentru boala celiacă
1
persoane au fost diagnosticate pozitiv și au primit îndrumare medicală
1
medici specialiști au participat la Cursul de formare profesională în boala celiacă, acreditat de Colegiul medicilor și susținut de INSMC București
1
kilometri parcurși
1
ore de workshopuri, prezentări și sesiuni de întrebări și răspunsuri
1
voluntari implicați în implementarea caravanei
1
materiale informative dezvoltate și diseminate
1
puncte de educație continuă acordate personalului medical participant

ARIG și Kaufland România au bucuria să anunțe lansarea Caravanei Naționale ”România fără gluten”, prima caravană națională de informare și testare privind boala celiacă, ce va ajunge în acest an în 10 orașe din țară.

În București, informarea și testarea pacienților a avut loc în data de 18 mai, în cadrul Happy Gluten Free 2019.

În luna iulie, caravana a ajuns în Craiova, Iași, Galați și Constanța:

Craiova

16 iulie

Iași

18 iulie

Galați

19 iulie

În ultima săptămână din luna august 2019, caravana ajunge în alte cinci mari orașe ale țării:

Brașov

26 august

Oradea

28 august

Timișoara

29 august

Sibiu

30 august

Caravana va include evenimente adresate atât profesioniștilor medicali, cât și pacienților și publicului larg.

În fiecare oraș inclus pe lista caravanei se vor organiza:

✏ Cursuri pentru profesioniști “Diagnostic și urmărire în Boala Celiacă”
✏ Sesiuni de testare rapidă de sânge pentru depistarea bolii celiace
✏ Sesiuni de informare pentru pacienți

Cursurile pentru profesioniști ” Diagnostic și urmărire în Boala Celiacă” se adresează tuturor profesioniștilor medicali care doresc să își dezvolte cunoștiințele în ceea ce privește identificarea corectă a simptomelor bolii celiace. Cursurile vor fi susținute de reprezentanții Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”.

Sesiunile de testare sunt destinate persoanelor care sunt incluse într-unul din grupurile de risc pentru boala celiacă (rude de gradul I ale persoanelor deja diagnosticate, persoane afectate deja de o boală autoimună, persoane care prezintă simptome specifice bolii celiace etc).
Testarea se realizează cu ajutorul testelor rapide Biocard Celiac Test, iar rezultatul indică prezența sau absența anticorpilor anti-transglutaminază tisulară IgA, testul cel mai sensibil pentru boala celiacă.
Pentru testare nu este nevoie de nicio pregătire prealabilă, însă persoana testată trebuie să nu fie deja pe dieta fără gluten. Privarea de gluten, fie chiar și pentru o perioadă scurtă, poate duce la rezultate eronate.
Testarea presupune o simplă înțepătură în deget și recoltarea unei mici picături de sânge. Rezultatul este gata în maxim 10 minute, iar rezultatul este discutat împreună cu un medic.

Sesiunile de informare pentru pacienți sunt destinate pacienților diagnosticați cu boala celiacă dar și publicului larg interesat de această patologie. Se vor trata subiecte legate de bunul management al bolii celiace, de menținerea corectă a dietei fără gluten atât la copii cât și la adulți, de igienă alimentară, dar și de sfaturi privind viața de zi cu zi a celiacului.

Cei interesați se pot înscrie pentru a deveni membri ARIG.

La toate evenimentele din cadrul Caravanei Naționale “România fără gluten” participarea este gratuită.