Dieta fără gluten poate constitui o provocare în timpul zborului cu avionul, în special pentru cursele de lungă durată. Cea mai bună soluție este ca pasagerul să-și facă singur pachet pentru călătorie, deși majoritatea companiilor aeriene pot oferi în prezent alimente fără gluten.
Iată câteva sfaturi privind călătoria cu avionul la celiaci:
- citiți cu atenție eticheta produselor servite în timpul călătoriei – unele dintre ele pot avea marcajul “conținut redus în gluten ” (low gluten), ceea ce nu garantează că produsele sunt gluten-free
- informați-vă cu privire la disponibilitatea produselor fără gluten la compania aeriană cu care zburați
- comandați din timp mesele fără gluten, eventual atunci când vă rezervați biletele
Majoritatea companiilor aeriene europene oferă soluții gluten-free pe zborurile operate – Air Berlin (Germania), Air Europa (Spania), Easyjet (Marea Britanie), Air France (Franța), Alitalia (Italia), Austrian (Austria), Ryanair (Irlanda), Finnair (Finlanda), Virgin Atlantic (Marea Britanie), KLM (Olanda), Iberia (Spania). Companiile aeriene TAROM și Blue Air nu oferă produse fără gluten.
Mai multe detalii despre oferta companiilor aeriene pe blogul Annei Sonnenberg, Gluten-Free Jet Set.