Pasul cel mai important pentru managementul bolii celiace este însuși diagnosticul. După diagnostic, boala poate fi ținută sub control prin dieta strictă fără gluten.

În cazul în care bănuiești că suferi de intoleranță la gluten, este recomandată vizita la un medic gastroenterolog pentru diagnosticare. Un diagnostic inițial de intoleranță la gluten se obține, adesea, în baza testelor de sânge. Pentru a confrma diagnosticul, este recomandată, în cele mai multe cazuri, biopsia intestinului subțire. Medicul va decide protocolul și analizele necesare, în funcție de alte afecțiuni și istoric familial.

Atenție!
Pentru ca testele de sânge să fie concludente, trebuie să NU elimini din dietă glutenul.

De ce boala celiacă este greu de diagnosticat?
În primul rând, boala celiacă are simptome foarte variate (din sfera digestivă, cutanată – care se pot asocia cu o mulțime de afecțiuni), sau dimpotrivă, la unii pacienți este asimptomatică.
Un al doilea motiv este reprezentat de dezordinea în pașii de diagnostic.
Nu în ultimul rând, datorită faptului că mulți oameni se auto-diagnostichează, încep dieta pentru că au AUZIT că unei alte persoane îi face bine sau că ajută la slăbit, sau pur și simplu, că este o dietă “în tendințe”. Chiar și o săptămână de privare de gluten poate duce la un rezultat al analizelor fals negativ. De aceea, înainte de a modifica dieta, trebuie să consulți medicul. Simptomele tipice, precum diareea sau crampele abdominale pot fi semne
ale altor afecțiuni.

Pentru copii, analizele și testele sunt gratuite în sistemul de stat; nu în toate spitalele, dar cu trimitere de la medicul de familie, părinții se pot adresa centrelor care fac aceste analize.

La INSMC (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu București) s-a înființat Centrul de Management pentru Boala Celiacă.
Mai multe detalii puteți găsi pe www.insmc.ro.

Boala celiacă este întâlnită în aceeași măsură la adulți, dar cu prezentări clinice variate și diferite de cele observate la copii.
Adulții pot prezenta anemie, defecte ale smalțului dentar, osteoporoză, artrită, stomatită aftoasă recurentă, creșteri inexplicabile ale transaminazelor hepatice, manifestări neurologice sau infertilitate, avorturi repetate, nașteri premature, copii mici pentru vârsta sarcinii. Rareori, pacienții adulți au diaree și tulburări severe metabolice. Din această cauză, diagnosticarea corectă cu boala celiacă a adulților este și mai anevoioasă.

One thought on “Care sunt pașii pentru o diagnosticare corectă?

Comments are closed.