Dr. Jeremy Woodward, membru al Consiliului consultativ pentru sănătate al Coeliac UK și al Consiliului de strategie de cercetare, a publicat noi cercetări interesante referitoare la folosirea unei noi tehnologii numită citometrie în flux pentru a consolida metodele de diagnostic pentru boala celiacă.

Cercetările anterioare au sugerat că, la pacienții cu boală celiacă, apariția anumitor celule imune în intestin (numite limfocite intraepiteliale sau IEL) rămâne valabilă, chiar și atunci când persoanele cu boală celiacă urmează o dietă fără gluten. Aceasta înseamnă că examinarea acestor celule ar putea fi utilă în diagnosticarea bolii celiace.

Folosind citometria în flux, cercetătorii au analizat IEL de la pacienți cu boală celiacă activă și de la pacienți non-celiaci. Cercetătorii au reușit să identifice corect pacienții cu, respectiv fără boala celiacă. Ceea ce este și mai interesant este că pacienții cu boală celiacă confirmată aflați de multă vreme pe dieta fără gluten, care nu mai prezentau inflamație intestinală, s-au dovedit a avea rezultate similare citometriei în flux cu acei pacienți cu boală celiacă activă.

Practic aceste celule imune IEL sunt prezente în intestinul pacienților cu boală celiacă, indiferent dacă aceștia urmează sau nu dieta fără gluten.

Acest studiu oferă dovezi pentru utilizarea citometriei în flux pentru diagnosticarea bolii celiace în anumite cazuri, cum ar fi atunci când rezultatele testelor de sânge sau ale biopsiei sunt neconcludente sau pentru a ajuta la diagnosticarea persoanelor care urmează deja dieta fără gluten fără a mai fi supuse unei provocări cu gluten.

Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a valida această nouă metodă înainte de a putea fi adoptată în practica clinică de rutină, dar rezultatele obținute până în prezent sunt îmbucurătoare.

Dr. Woodward a demonstrat, de asemenea, utilitatea citometriei în flux în diagnosticul bolii celiace refractare. Pentru a afla mai multe, puteți urmări discursul său de la Conferința virtuală de cercetare Coeliac UK din 2020.

Surse:

Improving recognition of coeliac disease, even if you’re on a GFD!

Refractory coeliac disease – Doctor, should I be worried? – Dr Jeremy Woodward