Vineri, 19 iulie, caravana de informare și testare “România fără gluten” a ajuns la Galați.
Una dintre cele mai frecvente întrebări ale participanților, nu doar din Galați, ci din toate orașele, a fost: de ce sunt din ce mai multe persoane afectate de gluten?
Fie că vorbim despre boala celiacă, despre alergia la grâu sau despre sensibilitatea la gluten non-celiacă (SNCG), toate aceste afecțiuni cauzate de gluten au avut o creștere dramatică în ultimii ani, s-ar putea crede că sunt boli recente, ale omului modern.
Totuși, aceste afecțiuni induse de gluten datează din cele mai vechi timpuri, mai exact din perioada în care omul a început să cultive cerealele (aproximativ cu 10.000 ani în urmă).
Creșterea prevalenței bolii celiace se datorează într-o oarecare măsură unei mai bune cunoașteri a semnelor și simptomelor atribuibile afecțiunii, atât în rândul populației, cât și în rândul profesioniștilor.
Realizările Centrului de Management pentru Boala Celiacă, din cadrul INSMC – partenerul medical al ARIG:
– dezvoltarea de protocoale şi ghiduri pentru diagnosticul şi tratamentul bolii celiace
– dezvoltarea testelor screening în rândul populaţiei cu risc
contribuie, de asemenea, la o diagnosticare mai bună și mai rapidă.
Mulțumim tuturor participanților la eveniment.