Catalogul de produse fără gluten este unul dintre obiectivele pe care ARIG și le-a asumat încă de la începutul activității susținute a Asociației, în 2017. De la ediție la ediție, am văzut cum tot mai multe magazine și parteneri au sesizat beneficiul de a fi în paginile catalogului nostru și ne-au trimis informațiile necesare, reușind astfel să avem din ce în ce mai multe produse listate.

Catalog produse fără gluten, ediția a III-a, decembrie 2018

Am ajuns la a treia ediție a catalogului de produse fără gluten. Suntem mândri și bucuroși să constatăm că am ajuns aici împreună și că munca noastră în beneficiul comunitații celiacilor din România dă roade.

În această ediție avem listate produsele a 43 de magazine, producători și importatori, față de 33 în ediția a doua a catalogului.

Însă cea mai plăcută evoluție pe care am putut-o constata în ultimii doi ani a fost creșterea per total a interesului din partea magazinelor pentru produsele fără gluten. În 2018, evoluția a fost susținută: numărul de produse importate a crescut cu o serie de branduri noi.

Marile lanțuri de magazine au lansat mărci proprii de produse fără gluten și tot mai multe afaceri din zona de produse proaspete și-au deschis porțile. Toți aceștia construiesc, alături de noi, o piață care abia acum începe cu adevărat să crească.

Toate aceste eforturi și încercări vor duce, în timp, nu numai la creșterea ofertei de produse fără gluten de pe piața din România, ci și la echilibrarea prețurilor acestora.

Bucuria acestor noutăți este cu atât mai mare pentru noi cu cât vedem că eforturile ARIG de clarificare și coagulare a stakeholderilor comunității noastre a impulsionat producătorii și importatorii de produse fără gluten.

Ne-am întâlnit cu cea mai mare parte a acestora la Happy Gluten Free 2018, prima ediție a primului târg de produse gluten free din România, pe care l-am organizat pentru a da afacerilor gluten free un impuls și o primă idee măsurabilă despre volumul și nevoile comunității consumatoare de produse fără gluten.

Acest catalog, dar mai ales existența acestor produse pe piața din România, fac parte din misiunea ARIG, pe care o vedem tot mai clar conturându-se la încheierea celui de-al doilea an de activitate în aceasta formulă.

Catalog produse fără gluten, ediția a II-a, 2017

Acest catalog este un instrument foarte valoros pentru noi, ARIG, așa cum sperăm să fie și pentru dumneavoastră. Ne oferă șansa de a vedea periodic dinamica pieței de produse fără gluten, modul cum importatorii, distribuitorii și magazinele aplică în oferta lor ceea ce observă în piață. De asemenea, este modul nostru de a vă pune în contact cu produsele noi existente în magazine, precum și de a vă aminti despre parteneriatele ARIG cu magazinele care oferă reduceri (între 5 și 20%) membrilor comunității noastre.

Mulțumim pe această cale magazinelor, importatorilor și producătorilor care au răspuns solicitării pentru realizarea acestui catalog. În continuare, o parte dintre magazinele care oferă produse fără gluten au ales să nu răspundă solicitării de a fi în acest catalog, ceea ce îl face să nu fie un produs exhaustiv, care să prezinte întreg tabloul produselor fără gluten care se pot cumpăra astăzi în România.

Primul catalog de produse fără gluten editat în România

Prima ediție a Catalogului de produse fără gluten a fost un proiect pilot al ARIG. Realizat într-un timp scurt, mai puțin de o lună, catalogul a reprezentat un prim exercițiu pentru dezvoltarea locală a unui instrument de comunicare util și solicitat de comunitatea celiacilor.

Catalogul prezintă informații utile integrate. Vorbim despre baza de date cu produsele listate în magazine mari, din care persoanele interesate pot extrage informații legate de gama de produse comercializată.

Ținem să menționăm că am verificat cu atenție listele de produse trimise de magazine, dar o a doua verificare a etichetelor înainte de consumul alimentelor este oricum recomandată. Suntem la prima inițiativă a unui catalog de produse fără gluten și nu am dezvoltat încă o procedură de verificare a listelor de produse venite de la magazine, importatori sau producători.
Prima ediție a acestui catalog este așadar un punct de plecare. El va fi actualizat anual și sperăm ca la următoarele ediții el să devină un produs exhaustiv și cât mai complex. Sperăm că însăși existența lui și determinarea noastră să fie un cumul de factori suficient pentru ca furnizorii, producătorii și retailerii să vrea să participe la realizarea lui.