Invitată la Digi 24, președinta Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten, doamna Iuliana Roibu-Bonoiu a vorbit despre fațetele intoleranței la gluten, despre managementul corect al dietei fără gluten, despre dificultatea diagnosticării mai ales în cazul adulților, dar și despre complicațiile nerespectării dietei.
Boala celiacă, intoleranța la gluten de tip autoimun, este o afecțiune severă, care poate debuta la orice vârstă și care, datorită tabloului complex de simptome, este foarte dificil de diagnosticat, nu numai în România, ci la nivel mondial.
Pentru că la copii simptomele sunt preponderent din sfera digestivă, iar manifestările sunt mult mai agresive, copiii ajung mai repede la doctor și sunt mai ușor de diagnosticat. Tot copiii sunt și mai ‘cuminți’ în ce privește respectarea dietei, într-un interval relativ scurt starea lor generală se îmbunătățește și se simt mai bine.
În ceea ce îi privește pe adulți, procesul de diagnosticare este mult mai îndelungat și anevoios, la nivel europen fiind o medie de 5 ani până când un adult este diagnosticat.
Rata de diagnosticare rămâne scăzută.
Deși se estimează că cel puțin o persoană din 100 suferă de boala celiacă, sub 5% ajung să fie diagnosticați corect.
De aici a pornit și ideea organizării unei caravane de informare și testare, o premieră națională și, totodată, unul dintre cele mai ample și mai ambițioase proiecte ale Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten.
Caravana ‘România fără gluten’ pleacă la drum cu mai multe scopuri:
✏ să-i cunoaștem pe oameni, să le răspundem la întrebări;
✏ să le dăm materiale informative despre boala celiacă și despre managementul dietei fără gluten;
✏ să facem o testare rapidă pentru cei care se încadrează într-unul din grupurile de risc și, practic, să demonstrăm că și în România procentul de persoane care au boala celiacă este de peste 1%.
Este ceea ce s-a și întâmplat, în fiecare dintre orașele în care caravana a ajuns deja, am gasit cel puțin o persoană cu anticorpi pozitivi, aceste persoane urmând să meargă la spital pentru analize și investigații mai amănunțite.
În paralel cu campania noastră de informare și testare, reprezentanții și coordonatorii Centrului de Management pentru Boala Celiacă din cadrul INSMC (partenerul medical al ARIG, căruia îi mulțumim), va organiza un curs de formare profesională pentru medicii din teritoriu.
La sfârșitul lunii august caravana va ajunge în alte cinci mari orașe din centrul, vestul și nord-vestul țării:
✏ Brașov 26 august
✏ Cluj-Napoca 27 august
✏ Oradea 28 august
✏ Timișoara 29 august
✏ Sibiu 30 august
În interviu, președinta ARIG a menționat și celelalte proiecte pe care le derulează echipa, piloni la fel de importanți pentru comunitatea de celiaci din România:
✏ Proiectul de lege (prin propunerea Legii Celiacului, aflată momentan în dezbatere la Camera Deputaților)
✏ Certificarea Crossed Grain, ARIG fiind licențiator al AOECS în România pentru marca înregistrată a Spicului Tăiat (The Crossed Grain Symbol).
Vrem să certificăm produsele alimentare românești, să convingem cât mai mulți producători autohtoni să investească în linii de producție sigure, fără risc de contaminare. Scurtând drumul produselor, vom reuși să avem la raft produse fără gluten mai ieftine.