Schimbarea stilului de viață poate fi dificilă în primele săptămâni. De aceea, mulți celiaci au o perioadă mai lungă cu până la 2-3 luni până la respectarea strictă a regimului. Acest lucru este firesc și de așteptat, pacientul trebuie să învețe care sunt sursele ascunse de gluten din alimente, care sunt măsurile ce trebuie luate pentru a preveni contaminarea accidentală, dar și cum să-și organizeze mesele, ieșirile în oraș, cumpărăturile și modul de a găti de acasă.

La persoanele cu boala celiacă, datorită inflamației mucoasei intestinale, poate să se dezvolte și intoleranța la zahărul din lapte (insuficiență de lactază), care se manifestă prin balonare, dureri abdominale sau diaree. În consecință, în dieta fără gluten se recomandă ca la început (timp de câteva săptămâni) să excluzi produsele lactate. Acest lucru va ameliora simptomele enumerate mai sus.

Ce să ai mereu în bucătărie
– Făinuri fără gluten: făină de orez, făină de hrișcă, amidon de porumb sau cartof. Pentru a înlocui cu succes făina de grâu și pentru a obține gust și textură plăcute, poți combina 2-3 tipuri de făină. Opțional: făină de quinoa, făină de porumb, făină de castane, făină de năut, făină de cocos … există o mulțime de variante.
– Fulgi din cereale fără gluten – varianta cea mai utilă este muesli sau combinații de fulgi de orez, de hrișcă, de quinoa.
– Cereale fără gluten: orez sălbatic, basmati sau cu bobul rotund, quinoa, mei, hrișcă.
– Legumele uscate (linte, fasole, năut) sunt hrănitoare, surse excelente de fibre și proteine vegetale și pot fi baza pentru tarte sărate sau chiar prăjituri. În dieta fără gluten aceste legume ne permit să avem o dietă variată, înlocuind cu succes pastele din grâu.
– Fructele oleaginoase: nuci, migdale, alune de pădure, nucă de cocos și semințele: de in, de floarea soarelui, de susan, de dovleac sau de mac sunt minunate în salate, tarte, prăjituri. Le poți folosi ca atare sau le poți mărunți în robot pentru a le adăuga în diverse preparate.
– Pentru a îndulci: zahăr brun, miere, sirop de agave sau fructe uscate (smochine, curmale, caise uscate).
– Pentru a înlocui drojdia poți folosi bicarbonatul de sodiu sau drojdia fără gluten.