Dacă se consumă un produs ce conține gluten, este posibil să apară o serie din tabloul foarte variat de simptome asociate bolii celiace: senzația de ceață pe creier, dureri abdominale și diaree/constipație, dureri de cap, urticarie, stări de slăbiciune, dureri articulare, edeme, vomă sau oboseală.
Unii oameni nu au parte de simptome după ce mănâncă gluten, dar acest lucru nu înseamnă că nu le este afectat intestinul subțire. Chiar și urmele de gluten din alimente pot fi dăunătoare, indiferent de vizibilitatea sau transparența semnelor sau simptomelor.
Regimul strict fără gluten este esențial pentru sănătatea celiacilor. Nerespectarea regimului poate duce la complicații grave în timp, dar și la o stare generală proastă, chiar pe termen scurt.
Ce poți face în cazul ingerării accidentale de gluten?
– Odihnește-te cât poți de mult;
– Elimină alimentele alergene (lactatele și cerealele, chiar dacă nu conțin gluten);
– Bea multă apă (poți încerca și apa de cocos, care conține electroliți);
– Mănâncă supă de oase și legume (bogate în aminoacizi, vitamine și minerale esențiale)
– Bea sucuri de legume și fructe;
– Consumă ceai de ghimbir (puternic efect antiinflamator și tonic general);
– Consumă turmeric (antioxidant și antiinflamator) ;
– Consumă acizi grași Omega-3 (uleiuri de pește, semințe de in sau de chia);
– Ia enzime digestive (accelerează descompunerea și absorbția de macronutrienți);
– Ia probiotice (echilibrează flora intestinală);
– Folosește uleiul de ricin (fortifant, hidratant, emolient, antiinflamatoar, purifant,
cicatrizant) ;
– Utilizează cărbunele activ sau bentonita (menține un pH normal la nivelul stomacului).
Nerespectarea dietei și consecințele bolii celiace netratate
Dacă boala celiacă nu este tratată, pot să apară următoarele probleme:
– limitarea/încetinirea dezvoltării (inclusiv dezvoltarea emoțională și cognitivă);
– fracturi la diverse activități (os patologic);
– infertilitate;
– anemie feriprivă (carența de fier);
– instabilitate emoțională (agitație, insomnie), lipsa de concentrare, depresie;
– sindrom sever de malabsorbție, malnutriție;
– boala celiacă poate deveni refractară, adică nu mai răspunde la dieta fără gluten, cu consecințe potențial grave pe termen lung.