Schimbarea obiceiurilor alimentare este doar vârful icebergului atunci când vorbim de boala celiacă. Viața fără gluten aduce schimbări radicale în viața familiilor, modificări ale stilului de viață, dificultăți legate de integrarea în grădiniță, școală sau la locul de muncă, dar și multiple incertitudini și întrebări : ce mâncăm, de unde cumpărăm produse fără gluten, cum ne vom descurca la școală, la grădiniță, în concediu, cum vom reuși să trecem peste momentul
diagnosticului și care vor fi principalele obiceiuri pe care va trebui să le adoptăm.
De la alegerea produselor alimentare fără gluten care vi se potrivesc și până la modul cum gestionăm relația cu medicul curant, pașii unei vieți fără gluten trebuie exersați și asumați.
Boala celiacă: o boală “socială”
O dietă restrictivă și alegerea unor alimente diferite față de majoritatea persoanelor pot stigmatiza o persoană din punct de vedere social. “Citește cu atenție etichetele produselor!”, “Întreabă chelnerul despre compoziția felului de mâncare pe care dorești să-l comanzi!”; “Adu-ți propriul desert la o cină cu prietenii!” – toate aceste propoziții fac parte din viața cotidiană a celiacilor, care pot deveni marginalizați.
Se adaugă sentimentul psihologic generat de respectarea dietei fără gluten: sentimentul diferenței, frustrarea de a nu putea mânca ceea ce-ți dorești, impresia că ești mereu subiect de curiozitate.
La început, e obositor să repeți tot timpul celor din jur despre importanța regimului, despre ce este glutenul și unde se poate ascunde, despre faptul că toleranța acestei proteine vegetale tinde, în cazul tău, spre zero și că și o cantitate neînsemnată te face să te simți rău. Sentimentul că trebuie să te justifici mereu este apăsător.
Nu este ușor să-ți faci dieta fără gluten acceptabilă celor din jurul tău, dar este important să te accepți și să comunici despre boala ta fără să te victimizezi.
Arta comunicării
În timp, vei învăța să dozezi explicațiile, cu îndemânare, astfel încât nici să nu minimalizezi boala și să reușești să îi faci pe cei din jur să respecte constrângerile pe care dieta le impune, dar nici să dramatizezi, îngrijorându-i.
Cheia este comunicarea: dialogul și informațiile vor fi instrumente de nădejde pentru a explica de ce boala celiacă este o boală reală, ce simptome sunt și cât de importantă este dieta pentru tine.
Preia inițiativa și adu soluții celor care te invită. De exemplu, cu câteva zile înainte de o invitație, nu uita să întrebi gazda despre meniu, vei ști mult mai ușor decât ea ce poți mânca sau nu. Alimentele fără gluten alese de tine, similare celor din meniul oferit de gazdă, îți vor permite să te bucuri de aceeași masă cu cei dragi, fără a adăuga o sarcină suplimentară persoanei care te-a invitat.
Ieșirile la restaurant
Dacă în alte țări să mănânci cu prietenii la restaurant nu mai constituie o provocare, întrucât multe restaurante oferă meniuri fără gluten, în România lucrurile sunt abia la început.
De aceea, ARIG militează pentru drepturile celiacilor, unul din obiectivele principale ale asociației find o campanie națională de informare și conștientizare, facilitând accesul la informații corecte. Odată popularizată condiția celiacilor și importanța respectării dietei stricte 100% fără gluten, ARIG dorește să convingă cât mai multe restaurante să aibă cel puțin un meniu gluten-free, oferind consultanță în acest sens.