Viața fără gluten este o provocare în orice clipă, cu atât mai mult când vine vorba să călătorești departe de mediul sigur și prietenos de acasă (bucătăria ta).
Cu toate acestea, iată câteva recomandări care îți pot transforma călătoria într-o experiență plăcută, dar mai ales sigură din punct de vedere alimentar:

1. Kitul personal de călătorie

Kitul personal de călătorie, varianta minimalistă trebuie să includă un minim de ustensile ce pot fi folosite în orice unitate de cazare: plita electrică, sandwich maker, tocător, ibric, oală, farfurie, bol, răzătoare și set tacâmuri (lingură, furculiță, cuțit). Acest kit te va ajuta să
pregătești în siguranță anumite preparate. În această variantă, trebuie să alegi un hotel cu chicinetă în cameră.

2. Zborul “gluten free”

Solicită companiei aeriene cu care zbori informații despre opțiunile de meniu gluten free.

3. Alege un hotel gluten free friendly

Rezervă un hotel gluten free friendly (măcar micul dejun) folosind platforma glutenfreehotelsguide. Platforma a adunat un număr mare de hoteluri din lume ce oferă altenative culinare gluten free, însă, pentru siguranță, verifică informația personal, direct la hotelul ales.
Dacă hotelul nu oferă opțiuni de meniu gluten free, ar fi de preferat să discuți despre particularitățile meniului gluten free. Există șanse destul de mari să găsești oameni care să-ți înteleagă problema medicală și să-ți ofere ajutorul în prepararea unor mâncăruri mai speciale.

4. Alege destinații gluten free

Sunt țări unde boala este mai cunoscută, existând o preocupare sporită pentru satisfacerea nevoilor celiacilor. Țări precum Italia, Spania, Anglia sunt țări în care poți călători liniștit măcar o dată pe an, industria lor gluten free find mult mai dezvoltată.

5. Stocul de produse gluten free perisabile sau tranzit food

Pregătește pachete de mâncare pentru 1-2 zile, incluzând pachetele pentru drum, dar și câteva preparate ce pot fi păstrate maxim 2 zile: diverse supe, produse de patiserie (plăcinte, pateuri, chec, brioșe etc).

6. Stocul de produse gluten free neperisabile

Nu uita să ai cantități suficiente de: pâine feliată, chifle, paste, mălai, supe la plic, brioșe sau minicakes, lapte vegetal, cereale.

7. Stocul de produse gluten free de tip snack

Pentru situații “de criză”, sau, pur-și-simplu că snacks-urile sunt apreciate deopotrivă de  adulți și copii, nu uita de: covrigei, biscuiți, rondele de orez, batoane, ceaiuri etc.

Link-uri utile:

http://www.glutentrip.com/
http://www.glutenfreehotelsguide.com/
https://www.happyceliac.com/
https://thetravellingcoeliac.com/
http://www.celiactravel.com/
http://www.glutenfreeguidebook.com/
http://www.endlessdistances.com/category/gluten-free/