Un studiu danez a comparat datele medicale a 6.310 femei identificate cu boală celiacă, în raport cu un număr de 63.166 femei care nu aveau această afecțiune.
Studiul a analizat șansa și momentul sarcinii, al nașterilor vii și al feților născuți morți, al sarcinilor molare și ectopice și al avorturilor spontane.
Studiul a constatat că femeile cu boală celiacă nediagnosticată aveau 11 avorturi spontane la 1.000 de sarcini și cu 1.62 mai multe nașteri stillbirth (nașteri de feți morți) la 1.000 de sarcini. În cei doi ani anteriori diagnosticului de boală celiacă, femeile rămâneau însărcinate și mai rar, cu 25 de sarcini mai puține la 1.000. Riscul general de apariție a problemelor de sarcină la femeile cu boală celiacă, dar încă nediagnosticate, a fost cu 15 mai mare la 1.000 de sarcini, comparativ cu femeile care nu aveau boală celiacă.
Complicațiile sarcinii în boala celiacă nediagnosticată au fost legate, în alte studii, de deficiențele de vitamine și minerale care pot apărea atunci când mucoasa absorbantă a intestinului este deteriorată prin expunerea la gluten. Cercetătorii danezi observă că rezultatele lor susțin această teorie.
Boala celiacă nediagnosticată și netratată conduce la deficit de acid folic, fier, zinc și seleniu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru o viață reproductivă sănătoasă.
În plus, se crede că anticorpii transglutaminazei tisulare (tTG), produși ca răspuns la boala celiacă, au un impact asupra implantării și supraviețuirii unei sarcini, potrivit studiului.
Deoarece mecanismele prin care boala celiacă netratată afectează sănătatea reproductivă nu sunt încă pe deplin înțelese, cercetările conținuă.
Cu toate acestea specialiștii asigură femeile cu boală celiacă ce urmează o dietă fără gluten că riscul de a avea probleme legate de fertilitate nu este mai mare decât al femeilor care nu au boală celiacă.