Anul acesta Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten marchează Ziua Internațională a Bolii Celiace prin lansarea campaniei Femeile și Boala Celiacă. AOECS derulează o campanie de conștientizare a efectelor bolii celiace asupra femeilor, iar asociația noastră a decis să dedice campania anuală de conștientizare din 2021 acestui subiect mult prea rar adus în discuție.
Campania are ca obiectiv să atragă atenția asupra faptului că boala celiacă afectează un număr mai mare de femei decât de bărbați, dar și asupra simptomelor și efectelor bolii celiace specifice femeilor.

Incidența

Studiile arată că peste 60% din populația diagnosticată cu boală celiacă sunt femei, dar procentul poate ajunge chiar și la 70%.
Unul dintre cele mai grave efecte ale bolii celiace nediagnosticate este infertilitatea. Infertilitatea afectează 1,5 femei din 100 de femei cu boala celiacă, un procent mult mai mare decât incidența cazurilor de infertilitate din populația generală feminină.

Simptome și efecte

Boala celiacă nediagnosticată poate afecta sănătatea reproductivă a femeii, poate cauza nașteri de feți morți (stillbirth), avorturi spontane repetate, poate crea dezechilibre hormonale atât fetelor, cât și femeilor, la maturitate.

Iată care sunt cele mai întâlnite efecte ale bolii celiace nediagnosticate la femei:
• Nașteri de feți morți ( stillbirth)
• Sarcini oprite în evoluție
• Avorturi multiple
• Infertilitate inexplicabilă
• Menstruații neregulate
• Absența menstruației
• Menopauză timpurie
• Oboseală cronică
• Anemie feriprivă
• Osteoporoză și osteopenie

Infertilitatea

Alice Bast, fondatoarea Beyond Celiac, spunea în 2018: ”Atâtea femei au petrecut ani de zile încercând să rămână însărcinate, fără să știe că aveau de fapt boala celiacă nediagnosticată și tot ce aveau nevoie era un test de sânge.”

Un studiu danez a comparat datele medicale a 6.310 femei identificate cu boală celiacă, în raport cu un număr de 63.166 femei care nu aveau această afecțiune.
Studiul a analizat șansa și momentul sarcinii, al nașterilor vii și al feților născuți morți, al sarcinilor molare și ectopice și al avorturilor spontane.
Studiul a constatat că femeile cu boală celiacă nediagnosticată aveau 11 avorturi spontane la 1.000 de sarcini și cu 1.62 mai multe nașteri stillbirth (nașteri de feți morți) la 1.000 de sarcini. În cei doi ani anteriori diagnosticului de boală celiacă, femeile rămâneau însărcinate și mai rar, cu 25 de sarcini mai puține la 1.000. Riscul general de apariție a problemelor de sarcină la femeile cu boală celiacă, dar încă nediagnosticate, a fost cu 15 mai mare la 1.000 de sarcini, comparativ cu femeile care nu aveau boală celiacă.

Complicațiile sarcinii în boala celiacă nediagnosticată au fost legate, în alte studii, de deficiențele de vitamine și minerale care pot apărea atunci când mucoasa absorbantă a intestinului este deteriorată prin expunerea la gluten. Cercetătorii danezi observă că rezultatele lor susțin această teorie.
Boala celiacă nediagnosticată și netratată conduce la deficit de acid folic, fier, zinc și seleniu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru o viață reproductivă sănătoasă.
În plus, se crede că anticorpii transglutaminazei tisulare (tTG), produși ca răspuns la boala celiacă, au un impact asupra implantării și supraviețuirii unei sarcini, potrivit studiului.
Deoarece mecanismele prin care boala celiacă netratată afectează sănătatea reproductivă nu sunt încă pe deplin înțelese, cercetările conținuă.
Cu toate acestea specialiștii asigură femeile cu boală celiacă ce urmează o dietă fără gluten că riscul de a avea probleme legate de fertilitate nu este mai mare decât al femeilor care nu au boală celiacă.

Complicațiile sarcinii femeii celiace

Femeile diagnosticate cu boală celiacă și care urmează dieta fără gluten nu au avut vreun risc crescut de complicații în timpul sarcinii (hemoragie, preeclampsie) sau dificultăți la naștere (naștere prematură, naștere de feți morți sau greutate mică a fătului la naștere) comparativ cu femeile fără boală celiacă.

La femeile cu boală celiacă nediagnosticată sau netratată există un risc ușor crescut de a avea o naștere prematură și/ sau un copil cu greutate mică la naștere.

Anomaliile congenitale, cunoscute și sub numele de malformații congenitale, pot apărea în timpul dezvoltării bebelușului în uter. Cercetările au arătat că nu a existat un risc semnificativ crescut de anomalii congenitale la copiii născuți de femei diagnosticate cu boală celiacă, comparativ cu femeile fără boală celiacă.

Cu toate acestea, femeile cu boală celiacă nediagnosticată sau netratată au prezentat un risc ușor crescut de anomalii congenitale la sugarii lor.

Menopauza timpurie

Femeile cu boală celiacă pot fi fertile pentru o perioadă mai scurtă de timp, deoarece menstruația poate începe mai târziu și/sau pot avea o menopauză mai timpurie. Acest lucru poate fi legat de nivelurile hormonale modificate sau pentru că femeile cu boală celiacă nediagnosticată pot avea un indice de masă corporală mai scăzut.

În plus, pierderea masei osoase este un simptom obișnuit al bolii celiace nediagnosticate, iar osteoporoza devine o preocupare regulată pentru femei pe măsură ce se apropie de menopauză și prezintă un risc crescut de fractură.

Un grup de cercetători italieni a recrutat 61 de femei cu boală celiacă pentru a stabili dacă diagnosticul precoce și tratamentul cu dieta fără gluten pot afecta caracteristicile perimenopauzei și menopauzei la femeile celiace. Cercetătorii au comparat grupul de femei cu boală celiacă cu o populație de control. Printre concluziile lor, autorii au observat că atât un diagnostic precoce, cât și punerea în aplicare a dietei fără gluten par să protejeze fertilitatea unei femei.

Problemele asociate menopauzei, amplificate de boala celiacă netratată

Femeile cu boală celiacă nediagnosticată și netratată raportează mai multe probleme asociate menopauzei, cum ar fi bufeurile, iritabilitatea și problemele musculare și/sau ale articulațiilor, în comparație cu femeile non-celiace. Percepția intensității bufeurilor și a iritabilității este mai severă la femeile celiace netratate.

Exercițiul fizic scăzut și/sau calitatea mai scăzută a vieții, raportate frecvent de femeile celiace netratate, ar putea fi cauza toleranței reduse a disconfortului, crescând astfel percepția subiectivă a simptomelor menopauzei.
O dietă fără gluten începută cu cel puțin 10 ani înainte de menopauză prelungește durata de viață fertilă a femeilor celiace.

Femeile – rol crucial în menținerea dietei fără gluten

Boala celiacă aduce provocări zilnice pe care toți membrii unei familii trebuie să le confrunte și să le depășească.
“Sprijinul este crucial, cunoașterea este cheia și acceptarea este o virtute . Nu poți anticipa sau controla fiecare situație în care se va afla copilul tău, așa că cea mai bună apărare este să te educi pe tine, pe copilul tău și pe cei din jur”, spune dr. Ritu Verma, Șef al Diviziei de Gastroenterologie Universitatea din Chicago Comer Spitalul Copiilor.

În ceea ce privește diagnosticul de boală celiacă, femeia (fie că este ea cea diagnosticată, fie că este părinte de copil celiac), trebuie să înțeleagă următoarele aspecte: importanța unui diagnostic corect, informarea din surse sigure, acceptarea diagnosticului.
Mame, bunici, surori, toate acele femei care joacă zi de zi un rol crucial în menținerea corectă a dietei fără gluten a membrilor familiilor lor diagnosticați cu boală celiacă, sunt, de asemenea, puse față în față cu provocările acestei afecțiuni.

Le mulțumim!

Fiți ambasadorul nostru!

Veniți alături de noi între 16 – 22 mai 2021 și distribuiți postările noastre pe paginile voastre pentru ca mesajul nostru să ajungă la mai multe femei care poate se confruntă cu această afecțiune, dar încă nu au fost corect diagnosticate. Fiți ambasadorul nostru și contribuiți la împărtășirea informațiilor de pe pagina Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten – ARIG cu cei din jurul vostru.