
Anunțăm cu bucurie demararea unei noi etape în proiectul Interreg CD SKILLS:
Centrul de Management pentru Boală Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București – INSMC lansează o amplă acțiune de reevaluare destinată adulților care au primit diagnosticul de boală celiacă în copilărie, înainte de anul 2000.
Cei interesați sunt rugați să trimită un e-mail la boala.celiaca@insmc.ro cu subiectul „REEVALUARE” în vederea programării.

Analiza este gratuită pentru cei care au fost diagnosticați cu boala celiacă în copilărie.
IMPORTANT!
Programul se adresează doar adulților diagnosticați cu boală celiacă în copilărie, înainte de anul 2000.
Durata: 20-30 minute
Loc: Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” – INSMC, Bd. Lacul Tei, nr.120, București
Perioada de desfășurare: Ianuarie-Februarie 2022
Contact: boala.celiaca@insmc.ro
Boala celiacă este o afecțiune autoimună sistemică, care apare în urma consumului de gluten, o proteină prezentă în grâu, orz și secară, la persoanele cu predispoziție genetică. Boala celiacă poate apărea la orice vârstă, dar de obicei debutează în copilărie. Dieta strictă fără gluten pe toată durata vieții este singurul tratament în boala celiacă, iar nerespectarea acesteia poate duce la apariția unor complicații severe și permanente. Implicațiile sunt o morbiditate și mortalitate ridicată, afectarea performanței școlare, creșterea absenteismului la muncă și școală, efecte negative asupra sistemului de sănătate și a societății, în general.
Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten – ARIG este partener strategic asociat al INSMC în Programul Transnațional Dunărea Interreg CD SKILLS – Improving celiac disease management in the Danube region by raising the awareness, improving the knowledge, and developing better skills.
Proiectul CD SKILLS urmărește creșterea diagnosticării timpurii a bolii celiace, îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică, a serviciilor de alimentație publică și crearea unui mediu care să sprijine îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu boală celiacă.