Programul “Cornul și laptele” – an școlar 2022-2023
Începând cu anul şcolar 2017-2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.
Programul “Cornul și laptele” prevede acordarea gratuită pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice per preșcolar/elev.
Situația pandemică a ultimilor 2 ani a determinat modificarea structurii anului școlar, fiind nevoie de redistribuirea produselor livrate, iar derularea programului în școli nu a putut fi făcută în parametri normali.
Furnizorii au întâmpinat unele dificultăți în distribuirea produselor din cauza actualizărilor legislative privind măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.
Bugetul alocat
În anul școlar 2022-2023, Guvernul plătește 6,63 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, cu aproape un leu mai mult decât anul trecut.
(Bibliografie pct.1)
Pentru anul școlar 2022-2023 s-au alocat cu 62 de milioane de lei mai mult pentru “Programul pentru școli al României”, adică în total, suma de 563 de milioane de lei, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. În ședința de Guvern de azi (n.a 10 august 2022) s-a aprobat bugetul alocat acestui program pentru anul școlar 2022-2023 și cuprinde și ajutorul din partea Uniunii pentru școlari și preșcolari din Ucraina care sunt integrați în sistemul de învățământ din România.
(Bibliografie pct.2)
Cornul fără gluten pentru copiii celiaci
Copiii celiaci (cu diagnostic confirmat de boală celiacă) pot beneficia de corn fără gluten în anul școlar 2022-2023.
În hotărârea nr. 640 din 7 septembrie 2017, la articolul 5 se prevede:
La cererea motivată a părinților, preșcolarii sau elevi care suferă de intoleranță la gluten și/sau lactoză și/sau la orice alt ingredient sau compus și/sau la orice produs distribuit conform prevederilor art. 3 alin. (3) sau degustat conform prevederilor art. 4 alin. (6) vor beneficia de produse adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice prevăzute la art. 3 alin. (1).
(Bibliografie pct.4)
Procedura de obținere a cornului fără gluten
2. Copie după CERTIFICATUL MEDICAL VIZAT DE MEDICUL SPECIALIST
Certificatul este valabil un an și folosește și la Bursa medicală (acordată elevilor în învățământul preuniversitar de stat).
Cererea și copia după CERTIFICATULUI MEDICAL VIZAT DE MEDICUL SPECIALIST (pe care trebuie să se menționeze “Conform cu originalul”) trebuie date administratorului școlii. Acesta face o adresă către primăria de care aparține unitatea de învățământ, cu cele două documente anexate.
4. Hotărârea nr. 640 din 7 septembrie 2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/210298