Prezentarea atipică și formele silențioase de boală celiacă sunt asociate cu întârzierea diagnosticului, ceea ce expune pacienții la complicații între care și scăderea densității minerale osoase, cu evoluție către osteopenie sau osteoporoză.

72062_0-0_640x257_640x257[1]

Osteoporoza se caracterizează printr-o pierdere severă a densității minerale osoase (DMO) ceea ce duce la fragilizarea oaselor și la creșterea riscului de fracturi. Osteopenia este stadiul premergător osteoporozei.

Un studiu recent publicat în Scientific World Journal care a inclus 175 pacienți celiaci a evaluat DMO la momentul diagnosticului și la 1 an de dietă fără gluten (DFG). La diagnostic, o frecvență crescută a DMO scăzute a fost observată la bărbații celiaci peste 30 ani și la toate femeile cu celiachie, indiferent de vârstă. Acestea sunt categoriile de pacienți celiaci la care trebuie efectuată osteodensitometria DXA la momentul depistării bolii. Reevaluarea prin osteodenditometrie DXA la 1 an de DFG a relevat o îmbunătățire semnificativă a DMO atât la nivelul scheletului axial (lombar) cât și periferic (femural).

Articolul integral poate fi citit aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.