Stimați parteneri, dragi prieteni și susținători ai Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten – ARIG,

Vă mulțumim pentru sprijinul constant și generozitatea de care dați dovadă. Implicarea și contribuțiile dumneavoastră ne-au ajutat să realizăm numeroase proiecte și să aducem schimbări pozitive în comunitatea Gluten Free din România.

Activitatea noastră nu ar putea fi posibilă fără sprijinul vostru moral și material.

Vă rugăm să ne rămâneți alături și să ne susțineți prin direcționarea celor 20% din impozitul pe venit sau pe profit către ARIG.

Poți sprijini și tu celiacii din România, sponsorizând ARIG. Legea sponsorizării îți dă dreptul să alegi ce să faci cu o parte din taxele care sunt colectate de către stat. Este un mod prin care, fără niciun cost suplimentar pentru compania ta, poți crește impactul pozitiv asupra vieților celiacilor din România.

Vreau să susțin ARIG!

Susține activitatea curentă și proiectele ARIG prin direcționarea a 20% din impozitul tău pe profit sau pe venit către ARIG.

Sumele provenite din direcționarea celor 20% vor fi folosite pentru proiecte și acțiuni dedicate  comunității celiacilor din România, elaborarea de materiale informative, organizarea de programe de informare, cursuri și întâlniri suport pentru celiaci.


Cine suntem?

📒 ARIG este asociația națională de pacienți celiaci, iar obiectivele noastre se îndreaptă spre creșterea calității vieții persoanelor cu intoleranță la gluten din România, prin crearea unui cadru social și legislativ care să permită un acces facil pacienților la alimentele fără gluten, informarea corectă a publicului larg legată de dieta fără gluten și îmbunătățirea ratei de diagnosticare la nivel național.

📒 ARIG este o asociație non-profit, apolitică și independentă, care își propune sprijinirea persoanelor cu intoleranță la gluten.

📒 ARIG este, din 2017, membră cu drepturi depline a Asociației Societăților Europene de Celiachie – AOECS, fiind astfel singura asociație de pacienți celiaci din România recunoscută la nivel european.

📒 ARIG este Licențiator al AOECS în România pentru marca înregistrată a Spicului Tăiat (The Crossed Grain Symbol).

📒 În mai 2019, de Ziua Mondială a Bolii Celiace, ARIG a lansat în România certificarea internațională adresată producătorilor locali de alimente fără gluten – Crossed Grain.

📒 ARIG este organizatoarea singurului Târg anual de produse fără gluten din România Happy Gluten free

📒 ARIG este asociația care, în 2019, a stabilit un record mondial, intrând în Guinness World Records Book  cu “Cea mai mare porție de paste fără gluten”.

📒 ARIG a organizat cel mai amplu eveniment național de informare și testare – “Caravana România fără gluten”.

📒 ARIG este organizatoarea primului Festival de Nutriție și viață sănătoasă fără gluten Nutri & Gluten Free FEST 2022 , cu 2 ediții – București 14-15 mai și Cluj Napoca 15 octombrie.

Mai multe detalii despre activitatea, evenimentele, programele desfășurate și proiectele ARIG, aici.

Cum pot direcționa 20% din impozitul pe profit/venit?

În septembrie 2022 a intrat în vigoare Ordinul nr. 1679/2022 privind legea sponsorizării, iar începând cu ianuarie 2024 un pachet de măsuri fiscale a adus modificări codului fiscal cu impact direct asupra sponsorizărilor ce pot fi efectuate.
(Bibliografie pct.1 și pct.2)

Astfel, până la termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit (25 iunie 2024) companiile plătitoare de impozit pe profit pot redirecționa 20% din impozitul plătit deja pentru anul trecut (an fiscal 2023), către o organizație non profit, prin completarea formularului 177.

 

Despre Formularul 177

Formularul se completează într-un pdf care poate fi descărcat pe site-ul ANAF, se găsește aici: Formularul 177

Dacă în anul 2023 nu ați făcut sponsorizări sau ați făcut, dar nu ați atins plafonul maxim stabilit de lege (20% din impozitul pe venit sau pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri),  anul acesta puteți folosi formularul 177 pentru a cere ANAF să redirecționeze în numele vostru suma nealocată către un ONG.

Prin acest mecanism, contabilitatea companiilor nu este afectată în niciun fel de facilitatea fiscală a creditului fiscal aferent sponsorizărilor. Sumele ce vor fi redistribuite de către organul fiscal în urma Formularului 177, au fost deja virate de către companii în conturile ANAF (prin plata impozitului pe profit sau venit).

Formularul se depune electronic, pe platforma e-guvernare.ro. Înainte de a îl depune trebuie să existe și un contract de sponsorizare încheiat între firmă și ONG în care să se precizeze că sponsorizarea se va realiza prin intermediul formularului 177, respectiv prin redirecționare de impozit.

  DESCARCĂ CONTRACT DE SPONSORIZARE ARIG

 

Care este termenul de depunere a formularului?

Companiile au oportunitatea de a redistribui 20% din impozit, plata făcându-se direct de către autoritatea fiscală, la cererea expresă a contribuabililor, prin completarea Formularului 177, până la data de 25 iunie 2024.

Încurajați-i și pe cei dragi să ne susțină prin direcționarea celor 20% către ARIG.

Vă mulțumim!