
De Ziua Mondială a Bolii Celiace, Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) lansează oficial în România certificarea internațională adresată producătorilor locali de alimente fără gluten – Crossed Grain.
ARIG a adus Crossed Grain în România pentru a susține producția de alimente fără gluten în siguranță. Demersul ARIG ajută peste un milion de români să aibă acces mai ușor la alimente sigure, produse local, la un preț accesibil. În Europa existau în 2017 peste 17.000 de produse fără gluten certificate, o creștere cu 47.5% față de 2016. O dată cu lansarea în Romania a certificării Crossed Grain, producătorii locali de alimente fără gluten vor putea accesa acest segment de piață, atât la nivel local, cât și internațional.
Ajuns la a III-a ediție, catalogul produselor certificate fără gluten disponibile pe piața românească numără aproximativ 2.000 de produse, însă cele mai multe dintre acestea sunt din categoria dulciurilor. Piața produselor fără gluten este dominată de produsele de patiserie (pâine, paste, biscuiți, dulciuri), iar Europa este regiunea cu cel mai ridicat ritm de creștere. Datele ARIG arată că piața produselor fără gluten din România cunoaște o creștere de peste 25% în ultimii 3 ani, bazându-se până acum în principal pe importurile de produse certificate.
Consumul de produse fără gluten a crescut direct proporțional, ajungând la valoarea de 44 milioane de lei în 2018.

Care sunt categoriile de consumatori ai alimentelor fără gluten
Alimentația fără gluten reprezintă tratamentul pentru peste un milion de români afectați de boala celiacă sau alte boli autoimune, tiroidite și afecțiuni neurologice. Dintre aceștia, persoanele cu boală celiacă primesc indicația de dietă fără gluten de la medic, ca unic tratament pentru această afecțiune, pe viață. Boala celiacă este o afecțiune autoimună, genetică și afectează, statistic, 1% din populația lumii. Boala celiacă se poate declanșa la orice vârstă, fie în copilărie, fie în viața adultă sau chiar la vârsta a treia, în cazul persoanelor cu predispoziție genetică.
Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. De asemenea, glutenul poate fi prezent în multe alimente procesate, care pot fi contaminate de la aditivi alimentari sau în timpul proceselor de fabricație. Identificarea produselor care pot fi consumate în siguranță este foarte importantă pentru persoanele cu boala celiacă sau intoleranță la gluten.
Programul de certificare pentru produse fără gluten Crossed Grain
Programul de certificare pentru produse fără gluten Crossed Grain este dezvoltat și operat de Asociația Societăților Europene de Celiachie (AOECS), o organizație independentă, non-profit. Este asociația europeană umbrelă care reunește în acest moment 37 de asociații membre de pe teritoriul Europei. În România, Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten este singura asociație națională de pacienți cu boală celiacă din România acreditată de AOECS.
„Am adus Crossed Grain, standardul european pentru licențierea produselor fără gluten, în România, deoarece scopul nostru este să susținem producția în siguranță, pe plan local, a alimentelor fără gluten. Certificarea Crossed Grain se bucură de o recunoaștere și încredere excepționale în rândul persoanelor cu boală celiacă și intoleranță la gluten. Este o certificare complexă, care verifică și auditează toate etapele din procesul de producție, ambalare și distribuție a alimentelor fără gluten, și impune unul dintre standardele cele mai riguroase din domeniul alimentar. Pacienții cu boala celiacă și intoleranță la gluten vor avea de acum acces mai ușor la alimente sigure pentru ei, produse local, certificate standardizat și cu un preț avantajos”, declară Iuliana Roibu Bonoiu, președinte și director executiv al Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten (ARIG).
„Aparent nu avem foarte multă competență în acest domeniu, însă avem responsabilitatea ca Minister al Agriculturii siguranței și securității alimentare. De aceea, trebuie să lucrăm împreună pentru că astfel de boli nu sunt cunoscute și nu știm câți bolnavi avem. Înregistrați sunt doar 8.000, însă numărul real este mult mai mare. Trebuie să găsim metode de identificare a acestei boli, să o putem combate și să găsim cel mai bun tratament. Piața este slab dezvoltată, iar aici Ministerul poate să intervină pentru a găsi soluții împreună și pentru a vedea ce strategii putem aduce pentru a stimula producătorii români”, Alexandru Valentin Țachianu, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii.

Produsele certificate Crossed Grain sunt strict auditate și analizate pentru a prezenta certitudinea că au un continut maxim de gluten de 20 mg/kg sau părți pe milion (ppm). Analizele de laborator și auditarile de certificare privesc atât ingredientele, cât și procesele de producție, procesele de stocare, ambalare și distribuție.
Studiile și sondajele realizate la nivel european de către societățile de celiachie naționale arată că 78% din consumatorii de produse fără gluten recunosc semnul Crossed Grain, știu să-l identifice corect pe produse și conferă mai multă încredere produselor care au semnul « spicului tăiat », față de produsele care afișează doar o etichetă cu afirmația « fără gluten »
Standardul AOECS pentru produse fără gluten, Crossed Grain Trademark (CGT), respectă criteriile prevăzute în Codex Standard for Foods for Special Dietary Use for Persons Intolerant to Gluten – CODEX STAN 118-1979, revizuit în 2008 (Codex Alimentarius, FAO/WHO). l. Este reglementat în legislația europeană în cadrul Commission Implementing Regulation (EU) No 828/2014.
Produsele alimentare fără gluten reprezintă unul dintre segmentele de piață din FMCG cu cele mai mari rate de creștere. La nivel mondial, piața produselor fără gluten este evaluată la 4.48 miliarde USD în 2018 și se estimează că va cunoaște o creștere cu 7.6% în anii imediat următori, ajungând la 6.47 milarde USD în 2023. Această creștere robustă este generată de o mai bună diagnosticare și înțelegere a bolii celiace și a altor afecțiuni care includ intoleranța la gluten, precum și de trendurile legate de adoptarea unei diete fără gluten.
„Ne bucurăm să susținem această inițiativă care contribuie la dezvoltarea producătorilor locali și îi ajută să primească recunoaștere internațională pentru cele mai riguroase standarde gluten-free.
Știm că avem producători locali care sunt pregătiți să livreze la cele mai înalte standarde. De exemplu, pastele fără gluten din marca noastră proprie K-free, lansate în 2018, sunt produse în România, într-o fabrică certificată gluten-free, din Satu Mare, și suntem mândri că sunt distribuite la nivel internațional în toate magazinele Kaufland din lume.
În 2019, Kaufland România susține toate acțiunile Asociației Române de Intoleranță la Gluten, în cea mai mare campanie ce vine în sprijinul celor care se confruntă cu această afecțiune. Misiunea noastră este pe de-o parte de a sprijini dezvoltarea producătorilor locali, iar pe de altă parte clienții care au nevoie de alimentație specială, oferindu-le soluții de calitate, atât prin menținerea unei varietăți la raft, prețuri reduse, cât și prin resurse educaționale și campanii de depistare”, a declarat Valer Hancaș, Director Comunicare & Corporate Affairs, Kaufland România.
Primul producător român acreditat Crossed Grain a fost Sam Mills, compania care produce paste și mixuri pe bază de porumb în fabrica sa de la Satu Mare.
„Acum 12 ani, când am obținut certificarea Crossed Grain, trebuia să aplicăm separat și să fim audiați de fiecare țară în parte unde exista acest sistem de certificare – era complicat, dar am conștientizat importanța că bolnavii celiaci și consumatorii cu intoleranță la gluten să poată identifica ușor produsele pe care le pot consuma în siguranță.
Nevoia pentru acest sistem de identificare a produselor gluten free a făcut ca proiectul Crossed Grain să devină în timp principalul sistem de certificare în Europa și nu numai – un standard în industria gluten free astăzi”, a spus Ioana Bercean, Managing Director Export Branch Sam Mills.
Vezi articolul în Forbes.ro
One thought on “Programul european de certificare « fără gluten », Crossed Grain, demarează în România”
Comments are closed.