Boala celiacă este o condiție autoimună care nu se vindecă niciodată, dar care poate fi ținută sub control prin respectarea unei diete stricte fără gluten.

Inițiativa legislativă a Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten are ca scop reglementarea și recunoașterea bolii celiace ca o realitate a vremurilor noastre. Există deja statistici concludente asupra incidenței crescute a bolii celiace și asupra efectelor subdiagnosticării acesteia.
Numărul exact al bolnavilor nu este însă cunoscut, deoarece nu există un registru național al bolnavilor ,  iar acest aspect este reglementat de prezentul proiect legislativ.

Proiectul legislativ prevede înfiinţarea Registrului de Evidenţă a persoanelor cu intoleranţă la gluten, dar introduce şi obligaţia ca spitalele, grădiniţele şi şcolile să asigure porţii de mâncare fără gluten.

Înfiinţarea Registrului Naţional de Evidenţă a persoanelor diagnosticate cu boală celiacă, de către Centrul de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului va avea loc în decurs de maxim 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Registrul va fi completat de către medicii de familie sau medicii gastrenterologi.

Vezi articolul aici

One thought on “Înfiinţarea Registrului de Evidenţă a persoanelor intolerante la gluten

  1. Pingback: Legea celiacului -

Comments are closed.