Circa 1 din 100 europeni suferă de boală celiacă. Există unele date potrivit cărora pacienții diagnosticați cu această afecțiune ar avea un exces de mortalitate.
Pentru a răspunde acestei întrebări și eventual pentru a dezvolta strategii de reducere a mortalității, un studiu publicat recent în prestigioasa revistă Gut a evaluat cauzele de deces la pacienții cu boală celiacă comparativ cu populația generală. Astfel, au fost evaluați 10825 pacienți celiaci incluși într-un registru de statistică englez între 1998 și 2012. Dintre aceștia, 773 au decedat pe durata studiului.
Rata de mortalitate la pacienții celiaci a fost de 128/10000 pacienți-ani, comparativ cu 153/10000 la lotul control. La 10 ani de la diagnostic, nu au fost înregistrate diferențe semnificative în ceea ce privește decesul prin cancer, boli digestive sau boli respiratorii la pacienții celiaci comparativ cu populația generală. Pacienții cu boală celiacă au avut o rată scăzută de deces prin boli cardiovasculare (0.32% față de 0.41%) și un exces de 0.15% de deces prin limfom non-Hodgkin.
Datele acestui studiu arată că nu există un exces major de risc de deces la pacienții celiaci comparativ cu populația generală.
Rezumatul poate fi accesat aici.