Stimați parteneri, dragi prieteni și susținători ai Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten,

Vă mulțumim că ați fost alături de noi în acest an plin și că ne-ați sprijinit ori de câte ori am avut nevoie!

Vă rugăm să rămâneți alături de noi și în 2023 și să susțineți activitatea ARIG prin direcționarea celor 20% din impozitul pe venit sau pe profit către ARIG.

Activitatea noastră nu ar putea fi posibilă fără sprijinul vostru moral și material.

Poți sprijini și tu celiacii din România, sponsorizând ARIG. Legea sponsorizării îți dă dreptul să alegi ce să faci cu o parte din taxele care sunt colectate de către stat. Este un mod prin care, fără niciun cost, poți crește impactul pozitiv asupra vieților celiacilor din România.

Vreau să susțin ARIG!

Susține activitatea curentă și proiectele ARIG prin direcționarea a 20% din impozitul tău pe profit sau pe venit către ARIG.

Sumele provenite din direcționarea celor 20% vor fi folosite pentru proiecte și acțiuni dedicate  comunității celiacilor din România, elaborarea de materiale informative, organizarea de programe de informare, cursuri și întâlniri suport pentru celiaci.

Cine suntem?

📒 ARIG este asociația națională de pacienți celiaci, iar obiectivele noastre se îndreaptă spre creșterea calității vieții persoanelor cu intoleranță la gluten din România, prin crearea unui cadru social și legislativ care să permită un acces facil pacienților la alimentele fără gluten, informarea corectă a publicului larg legată de dieta fără gluten și îmbunătățirea ratei de diagnosticare la nivel național.

📒 ARIG este o asociație non-profit, apolitică și independentă, care își propune sprijinirea persoanelor cu intoleranță la gluten.

📒 ARIG este, din 2017, membră cu drepturi depline a Asociației Societăților Europene de Celiachie – AOECS, fiind astfel singura asociație de pacienți celiaci din România recunoscută la nivel european.

📒 ARIG este Licențiator al AOECS în România pentru marca înregistrată a Spicului Tăiat (The Crossed Grain Symbol).

📒 În mai 2019, de Ziua Mondială a Bolii Celiace, ARIG a lansat în România certificarea internațională adresată producătorilor locali de alimente fără gluten – Crossed Grain.

📒 ARIG este organizatoarea singurului Târg anual de produse fără gluten din România Happy Gluten free

📒 ARIG este asociația care, în 2019, a stabilit un record mondial, intrând în Guinness World Records Book  cu “Cea mai mare porție de paste fără gluten”.

📒 ARIG a organizat cel mai amplu eveniment național de informare și testare – “Caravana România fără gluten”.

📒 ARIG este organizatoarea primului Festival de Nutriție și viață sănătoasă fără gluten Nutri & Gluten Free FEST 2022 , cu 2 ediții – București 14-15 mai și Cluj Napoca 15 octombrie.

Mai multe detalii despre activitatea, evenimentele, programele desfășurate și proiectele ARIG, aici.

Cum pot direcționa 20% din impozitul pe profit/venit?

Una dintre cele mai importante noutăţi legislative pe tema sponsorizărilor de către companii în limita a 20% din impozitul pe profit sau pe venit, o reprezintă apariția Formularul 177.

Dacă în anul 2021 nu ați făcut sponsorizări sau ați făcut, dar nu ați atins plafonul maxim stabilit de lege (20% din impozitul pe venit sau pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri),  anul acesta puteți folosi formularul 177 pentru a cere ANAF să redirecționeze în numele vostru suma nealocată către un ONG.

Orice companie din România care a plătit impozit pe profit sau pe venit aferent exerciţiului fiscal 2021 poate beneficia de această oportunitate.

Prin acest mecanism, contabilitatea companiilor nu este afectată în niciun fel de facilitatea fiscală a creditului fiscal aferent sponsorizărilor. Sumele ce vor fi redistribuite de către organul fiscal în urma Formularului 177, au fost deja virate de către companii în conturile ANAF (prin plata impozitului pe profit sau venit).

Mai multe detalii legislative click AICI, iar pentru a descărca Formularul 177 de pe site-ul ANAF click AICI.

Care este termenul de depunere a formularului?

Conform Ordinului Nr. 1679/2022 din 20 septembrie 2022, companiile au oportunitatea unică de până acum de a redistribui aceste sume, plata făcându-se direct de către autoritatea fiscală, la cererea expresă a contribuabililor, prin completarea Formularului 177, până la data de 25 decembrie 2022.

Pentru a fi inclus în calculul impozitului pe anul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie încheiat înainte de sfârșitul anului calendaristic, iar plata trebuie efectuată până la  31.12.2022.
 
Pentru a trimite la ANAF formularul 177 este nevoie de un contract de sponsorizare semnat cu un ONG.

 📩 DESCARCĂ CONTRACT DE SPONSORIZARE ARIG CU FORMULARUL 177

Pentru anul 2022 rămâne valabilă facilitatea fiscală acordată prin mecanismul de credit fiscal, care permite companiilor să plătească suma respectivă către o organizație non-profit și nu în contul impozitului pe profit sau venit.

 📩 DESCARCĂ CONTRACT DE SPONSORIZARE ARIG

Încurajați-i și pe cei dragi să ne susțină prin direcționarea celor 20% către ARIG.

Vă mulțumim!