Vaccinarea împotriva Covid-19

 

Din data de 15 ianuarie 2021, începe activitatea de vaccinare pentru categoriile de persoane din Etapa a II-a, care se va derula concomitent cu vaccinarea categoriilor aflate în prima etapă.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 va fi gratuită, voluntară/ne-obligatorie și se va realiza în trei etape, în care vor fi vaccinate grupele populaționale stabilite în Strategia pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Tot ce trebuie sa știți despre noul Coronavirus (Covid-19)

TELVERDE 0800 800 358

La nivelul INSP din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19.
TelVerde este pentru informare, NU este pentru urgențe!

Ce este Coronavirusul?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruși, găsiți atât la animale cât și la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Noul coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul sa fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Susținem comunitatea cu alimente fără gluten

Daca sunteți în situația de a fi internat în spital în aceasta perioada sau dacă cunoașteți persoane celiace care au fost internate în urma diagnosticarii cu COVID-19, vă rugam sa ne contactați pe adresa:
info@arig.ro
Avem, în acest moment, mai mult ca niciodată, nevoie ca mica noastră comunitate să fie unită. Toți cei care pot ajuta persoane aflate în spital în orașul lor, vă rugăm sa ne scrieți pe e-mail.

Informații despre coronavirus

Cât de periculos este?

Ca și în cazul altor boli respiratorii, infecția cu 2019-nCoV poate provoca simptome ușoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse și febră. Se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, cei cu afecțiuni medicale (diabet, boli cardiovasculare) sunt mai vulnerabile.

Cum se transmite?

Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreții nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutați sau tușiți, apropiați gura de partea inferioară a cotului sau folosiți șervețele pe care aruncați-le imediat la coșul de gunoi. Spălați-vă cât mai des pe mâini și folosiți geluri antibacteriene pe bază de alcool.
În prezent NU există dovezi care să confirme faptul că animalele de companie (pisici, câini) pot transmite acest virus oamenilor.

Sursa: Guvernul României. Informații despre Coronavirus

 

Mituri infirmate despre coronavirus


Informații din surse sigure

O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare dată.

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus

 • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
 • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrațișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
 • Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
 • Păstrați o distanță semnificativă, de 2 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
 • Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic pietonal. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic pietonal.
 • Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus.
 • Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
 • Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
 • Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați.
 • Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
 • Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
 • Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
 • Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus, chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă.
 • Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
 • Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

Sursa: Știri oficiale. 15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus


Ghid recomandări generale

 • Spălați-vă des pe mâini, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde
 • Evitați contactul cu persoane care suferă de infecții respiratorii
 • NU vă atingeți ochii, nasul, gura, dacă nu v-ați igienizat mâinile
 • Acoperiți-vă nasul și gura când strănutați sau tușiți
 • Evitați să mergeți cu mijloace de transport în comun
 • Curățați suprafețele cu dezinfectant pe bază de clor sau alcool
 • Folosiți masca de protecție
 • NU luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului
 • Folosiți corect numerele dedicate (112 și TELVERDE 0800.800.358)
 • Evitați călătoriile și deplasările care nu sunt necesare

Sursa: Fii pregătit. Ghid recomandări generale

 

Totul despre tabloul simptomatic asociat Covid-19, Autoizolare, Furnizori la domiciliu, Transport în comun etc este sintetizat într-o serie de GHIDURI pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență.

Sursa: Fii pregătit. Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență. Ghiduri

Sursa: Organizația Mondială a Sănătății (WHO – World Health Organisation)


Informați-vă doar din surse sigure și respectați recomandările autorităților competente!


Pentru românii din străinătate

Dacă sunteți în străinătate și doriți să aflați informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (Coronavirus), puteți apela numărul de telefon: +4021.320.20.20 din orice rețea, cu tarif normal, 24 de ore din 24.
Linia telefonică este destinată strict informării cetățenilor și nu este un număr de urgență!
Vă rugăm consultați pagina Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/51759