Boala celiacă reprezintă o boală autoimună care afectează unul din 100 de oameni din întreaga lume și este cauzată de intoleranța la gluten.
Ca și în cazul altor boli autoimune, boala celiacă este mai frecventă la femei. Persoanele de orice vârstă pot dezvolta această condiție autoimună genetică.
Cu toate acestea, există anumiți factori specifici care pot crește riscul de a dezvolta boala celiacă.
Cei mai importanți factori de risc în cazul bolii celiace sunt:
1. Predispoziția genetică
Predispoziția genetică reprezintă un factor de risc extrem de important în cazul dezvoltării bolii celiace. Persoanele cu boala celiacă poartă unul sau ambii markeri ai antigenului leucocitelor umane (HLA): DQ2 și DQ8. Aproximativ 95% dintre persoanele cu boala celiacă au gena HLA-DQ2, iar majoritatea celorlalte 5% au gena HLA-DQ8. Este important să rețineți că având una dintre genele menționate mai sus înseamnă DOAR că sunteți expus riscului de a dezvolta boala celiacă, dar nu înseamnă că aveți în mod cert această boală.
2. Istoricul familial
Boala celiacă este o boală genetică, deci este, firesc, mai frecventă la cei cu un istoric familial al acestei afecțiuni. Acest lucru înseamnă că, dacă aveți o rudă de sânge cu boala celiacă, aveți un grad ridicat de apariție a bolii celiace. Această afecțiune autoimună apare la 5-10% din membrii familiei persoanelor diagnosticate cu boală celiacă. Studiile au demonstrat că în cazul rudelor de gradul întâi, probabilitatea dezvoltării bolii este de 1:20, iar în cazul rudelor de gradul al doilea, șansele sunt de 1:39.
Ce trebuie să faci? Discută cu medicul tău și testează-te pentru boala celiacă.
3. Alăptarea
Alăptarea reprezintă un factor extrem de important în cazul dezvoltării bolii celiace în rândul copiilor. Un grup de cercetători norvegieni au demarat un studiu prospectiv în legătură cu asocierea bolii celiace cu alăptarea copiilor. Rezultatele acestui studiu au demonstrat faptul că introducerea întârziată a glutenului determină un risc crescut de apariție a bolii celiace și că există o asociere pozitivă între durata alăptării de peste 6 luni, comparativ cu riscul evident mai scăzut în cazul alăptării sub 6 luni.
4. Stresul
Pentru unele persoanele, existența genelor și consumul de gluten nu înseamnă prezența bolii decât până la apariția unui eveniment declanșator. Acest eveniment poate lua forma unui virus, a unei infecții, a stresului sau a unei intervenții chirurgicale. Nu este clar cum sau de ce acest lucru ar putea provoca debutul bolii. Cu toate acestea, poate explica de ce unii oameni nu dezvoltă boala decât extrem de târziu pe parcursul vieții.
5. Alte boli autoimune
Având deja o boală autoimună crește considerabil șansele să dezvoltați alte boli autoimune, cum ar fi boala celiacă. Tiroidita autoimună, scleroza multiplă și diabetul de tip 1 sunt exemple de alte boli autoimune care pot cauza dezvoltarea bolii celiace.
6. Afecțiuni genetice specifice
Persoanele cu afecțiuni genetice precum sindromul Down, Turner, Williams prezintă un risc crescut de a dezvolta boala celiacă.
7. Expunerea la gluten
Consumul de produse cu conținut mare de gluten reprezintă în continuare cel mai important factor de risc cu privire la dezvoltarea bolii celiace. Cu toate acestea, nu se recomandă excluderea glutenului din alimentație decât la recomandarea medicului, în urma efectuării analizelor și obținerea diagnosticului de boală celiacă.
Un studiu recent făcut la Universitatea din Chicago – Centrul de boală celiacă arată că limitarea cantității de alimente care conțin gluten la sugari cu risc de boală celiacă ajută la prevenirea declanșării bolii.
Surse:
www.beyondceliac.org/research-news/View-Research-News/
One thought on “Grupuri de risc”
Comments are closed.